zaterdag 21 maart 2015

Sterren en Tonijn - 20 & 21 maart

Middagpositie 20 maart 28º08'Zuid 102º27 West. Etmaal 136 mijl
Middagpositie 21 maart 27º02'Zuid 104º22 West. Etmaal 138 mijl, waarvan 19 uur motor
Afstand naar Paaseiland 270 mijl, watertemperatuur 25,7 ºC

Na 3 dagen met veel wind en golven, ''niet volgens de brochures'' mailt de Finisterre, krijgen we de 20e veel rustiger weer met zon en een lekker windje om te kunnen zeilen. Dat is genieten! Van het buiten zijn, van de zee en 's nachts van de mooiste sterrenhemel die je je kunt wensen. De maan is inmiddels helemaal verdwenen dus de sterren krijgen alle kans om te schitteren. Nu we verder naar het noorden komen zien we ook weer sterren die we eerder in Brazilië zagen. De Schorpioen, een van de weinigen die ik bij naam ken, vind ik prachtig, dus die zoek ik altijd op. Het Zuiderkruis is nog steeds goed te zien, maar nu duidelijk lager. 's Nachts lig ik in de kuip met mijn favoriete muziek naar de sterren te kijken. Even dansen, wat een leven. We zetten de tijd weer een uur terug, het verschil met Nederland is nu 6 uur.

Het rustige weer geeft ook weer andere klussen. De voorraden controleren bijvoorbeeld. Het "verse" eten is inmiddels aardig uitgedund. We eten vandaag de laatste kool. Nu zijn er alleen nog pompoenen en uien tot we op Paaseiland zijn. Eén van de potjes met vlees is kapot gegaan. Gelukkig staan die in een plastic bak dus de schade is te overzien, maar toch al geschimmeld. De vacuumzakken controleren, de eieren draaien, brood bakken en zo vult de dag zich. Ook buiten is dit een goed moment om alles na te lopen. We wassen zodat we op Paaseiland zo min mogelijk klussen hebben.

Hoe korter de afstand hoe meer we ons verheugen op het eiland. We lezen de Lonely Planet, Boudewijn Buch en het Paaseiland hoofdstuk uit de "De ondergang" van Jared Diamond. We krijgen berichten van zeilers die er alweer vertrokken zijn en dat ons watermaker onderdeel is afgegeven door de Franse bezoeker van de Troubadour.
Nog twee dagen....

Dan ratelt de molen van de hengel en zijn we weer helemaal in het hier en nu. Na 3 ontsnapte vissen, kromme haken en een gebroken lijn kan Roel weer ''VIS'' roepen. We zijn blij met deze kleine tonijn van zo'n 5 kilo. Hij heeft een blauwe streep op de zijkant, een kleine zijvin en de binnenkant is donkerrood van kleur. Die staat niet in ons boek, tonijn X dus. Het schoonmaken gaat ten opzichte van de eerste keer geweldig, zonder dat alles onder het bloed en de schubben zit. Dus vanavond Happy Hour met tonijn sushi en gegrilde tonijn als diner. Misschien kunnen we de Finisterre bemanning wel uitnodigen voor een tonijn etentje maandagavond, op Paaseiland....


wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten