vrijdag 13 maart 2015

In het ritme - 12 & 13 maart

Middagpositie 12 maart: 29º38' Zuid 085º55' West etmaal 101 mijl
Middagpositie 13 maart: 29º14' Zuid 087º57' West etmaal 96 mijl
Afstand tot Paaseiland: 1142 mijl

De etmaal gemiddelden laten al zien dat het rustig weer is hier. In mijn hondenwacht van deze morgen (van 3 tot 6 uur) hebben we 5 mijl afgelegd. Gelukkig blijft de windvaan wel sturen en gaan we nog steeds de goede kant op, zij het langzaam.
Wind en bijna geen wind wisselen elkaar af, zodat we gemiddeld toch nog 4 mijl per uur varen.

De laatste dagen merken we pas hoeveel energie het de eerste dagen kost om te wennen aan de zeegang en het ritme van slapen en eten aan boord. We zijn nu weer in een ritme en hebben energie om overdag van alles te doen. Gisteren hebben we gewassen. Voor het eerst met zout water en dat was geen onverdeeld succes. Ondanks het naspoelen met zoet water blijft de was een beetje zoutig en droogt niet goed.
Onze watermaker heeft een defect onderdeel wat pas op Paaseiland vervangen kan worden, dus we moeten het doen met de 400 liter tankinhoud en zijn erg zuinig. Afwassen met zeewater gaat heel goed, douchen en naspoelen met een beetje zoet water ook. Wassen dus minder. Gelukkig gaan we zo snel naar het noorden dat we maar een minimum aan was hebben! Een zwembroek en een shirtje voor 's nachts is al voldoende.

Roel is weer begonnen aan het project 'hoe krijg ik alles binnen op de PC'. De oude PC haperde na 4 jaar steeds vaker en daar staan o.a. onze reservekaarten en weerberichten op. We hebben een nieuwe PC, maar voor alles daar weer op draait kost veel tijd en energie. Onze weerberichten komen binnen via twee kanalen, beiden met behulp van de kortegolf radio. Via sailmail krijgen we op verzoek kleine mails met gribfiles: kaartjes waarin je kunt zien welke wind er de komende dagen verwacht wordt in het gebied wat je aangevraagd hebt. De Armada van Chili zendt rond 19.00 4 kaartjes uit via de kortegolf radio en die proberen we te ontvangen op de PC. De kaartjes zijn: weersituatie nu (dus hoge en lage druk, fronten, troggen etc.) idem de verwachte weersituatie voor over 48 uur, de windvoorspelling voor over 24 uur en een recente satellietfoto voor de bewolking etc. Op de nieuwe PC komen de Armada kaartjes nog niet binnen. Dus het is een beetje schipperen tussen oud en nieuw. Als we alle informatie bij elkaar hebben kijken we hoe het zeilplan voor de komende dagen eruit moet zien om de goede hoeveelheid wind te hebben uit de goede richting. De voorspellingen verschillen erg van dag tot dag, zodat we in ieder geval weten dat er weersverandering op komst is. Hoe het er over 4 of 5 dagen uitziet zal de komende dagen duidelijker worden.



De strategie is om rond de 29e breedtegraad te blijven zeilen de komende dagen, dan met een sterkere wind uit het zuidoosten op te schuiven naar de 27e breedtegraad en met de dan verwachte wind uit het noorden halve wind naar Paaseiland te zeilen. De wind dirigeert onze koers. Het gevolg daarvan is dat niet alle mijlen die we zeilen direct in mindering komen op de afstand tot Paaseiland. Maar we komen er wel!

Tussen onze werkjes door genieten we van de rust en het heerlijke weer. Rond 17.00 hebben we een happy hour, samen wat drinken en knabbelen. Gisteren was dat op het voordek want er was geen zon meer in de kuip. Er waren weer wat vogels om de boot, maar het worden er wel minder. De zee is iedere dag anders en het zeilen gaat geweldig. Dat is genieten!


Het vissen blijft nog zonder succes. Gisteren tijdens het wassen zag ik twee kanjers opspringen naast de boot, ze zijn er dus, maar onze kunstvis hadden ze mooi overgeslagen. Vanmorgen zaten de twee lijnen hopeloos verstrikt en hebben we de halve ochtend lijnen uit elkaar gehaald. Misschien was de tonijn die we gevangen hebben een beetje een domme...of wij hadden beginnersgeluk, waarschijnlijk allebei. We hebben alle tijd om te experimenteren en gelukkig genoeg eten in voorraad om iedere dag lekker te koken.

Wordt vervolg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten