zondag 15 maart 2015

Stille Oceaan - 14 & 15 maart

Middagpositie 14 maart 28º30'Zuid 89º57 West. Etmaal 120 mijl
Middagpositie 15 maart 28º04'Zuid 91º46 West. Etmaal 83 mijl, waarvan 12 uur op de motor.
Afstand naar Paaseiland 940 mijl

Er is werkelijk niets gebeurd de afgelopen 2 etmalen. Geen schip, geen vogels, geen vis en vanaf gisteren ook geen wind meer. De Stille Oceaan doet zijn naam eer aan!




We doen onze dagelijkse werkzaamheden en de rest van de dag lezen we en prutsen we wat in de boot. Het vissen begint bezigheidstherapie te worden en we hebben net met de verpakking van een chips zakje onze eigen "verbeteringen" aangebracht in de hoop onze kunstvissen nog aantrekkelijker te maken.


Het is heerlijk om zoveel tijd te hebben om te lezen. Ik heb net het feitenrelaas uit over de Muiterij op de Bounty van de hand van John Barrow uit 1834(*). Het leest als het boek over de vastgoedfraude en is zeker zo interessant. Tahiti en Pitcairn komen er uitgebreid in voor. Pitcairn, het eiland wat we na Paaseiland willen bezoeken, was de eindbestemming van de muiters. Tahiti komen we later en die eerste indrukken van de Europese ontdekkers die in het boek staan, zijn erg de moeite waard.

Met de afstand van Chili tot Paaseiland en daarna Pitcairn steken we een derde van de Pacific over. Het is uitgesproken leeg hier! Daarna zijn er zoveel eilanden en mogelijkheden dat het onmogelijk is om ze allemaal te bezoeken. Het is gewoon niet eerlijk verdeeld. Onze bewondering voor de zeevaarders die Paaseiland als eerste gevonden en bewoond hebben, duizenden jaren geleden, is enorm. Zoals ook voor de Europese zeevaarders die deze contreien verkend hebben met minimale middelen. Voor hen geen gps en weerplaatjes, om over een watermaker of koelkast maar te zwijgen.

Er komt weer een beetje wind, Roel rolt net het voorzeil uit, dus hopelijk kan de motor zo meteen uit en keert de stilte weer. We zijn precies een week onderweg en hebben een kleine 700 mijl van de afstand naar Paaseilend afgelegd. Bijna op de helft, maar verder geen haast.


* Het boek over de Muiterij en vele andere boeken zijn gratis te downloaden op www.gutenberg.net wat zich ten doel stelt om boeken zonder copyright aan zoveel mogelijk mensen ter beschikking te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten