maandag 22 mei 2017

Een olifant in de mailbox - 22 mei

Oversteeek Opua – Fiji – 885 mijl nog te gaan
Middagpositie 22 mei 31º07' Zuid 175º14' Oost, etmaal 142 mijl. Watertemperatuur 21,3 º C
Koers over grond pal N Snelheid nu 7 knopen per uur, gemiddeld 6+ Wind rond de 20 knopen uit NO Zeegang een meter uit NO

De wind is wat naar het noordoosten gedraaid dus we varen hoger aan de wind. Gelukkig is de zeegang aanzienlijk minder, zodat we goede voortgang maken en het niet al te oncomfortabel is aan boord. De boot maakt een helling van tussen de 10 en 20 graden, te doen maar alles wat je doet kost inspanning. Halve wind is aanzienlijk prettiger! Sara de windvaan doet het weer uitstekend, er is geen boot te zien in de verre omtrek, alleen een zwarte pijlstormvogel houdt ons gezelschap en scheert met gemak over de golven op de termiek. Het is zwaar bewolkt, dus ook geen zon of opbrengst van de zonnepanelen. De windgenerator laat zich van zijn goede kant zien en vangt veel op, maar na 48 uur raken we toch in de min en staat de kleine generator een uur aan. Vanavond eten we pasta salade met gerookte mullet (vergelijkbaar met makreel) die we nog net voor vertrek konden inslaan.

Tot zover het huishoudelijk front. Wat ons bezig heeft gehouden de afgelopen uren is een olifant in onze maibox. Waar je al geen last van kan hebben op zee. Via onze korte band zender (zoals gebruikt wordt door zendamateurs) kunnen we verbinding maken met een speciale postbus voor zeilers (sailmail), ieder bitje wordt door de ether naar onze boordradio gestuurd en hier weer aan elkaar geknoopt tot woorden en zinnen. Dit gaat zeer langzaam, vergelijkbaar met het computermodum wat Roel had van de Erasmus Universiteit in 1978. Per week krijgen we 90 minuten zendtijd om te verbinden met de servers van de Sailmail. Die servers staan overigens over de hele wereld en afhankelijk van je positie en welke zender op dat moment het sterkst is kies je de zender. Wij gebruiken nu Darawank in Australië

Via de sailmail kan ik het blog versturen (5k) en kunnen we korte berichten verzenden en ontvangen, maar vooral weersinformatie. En we hebben een fout gemaakt met het instellen van de te ontvangen weerberichten. Het is een enorme mail geworden van bijna 40 k, een soort olifant in onze mailbox. Ik probeer hem aan zijn slurf door de zender te sleuren en Roel aan zijn staart, geen beweging in te krijgen. Zendtijden lopen op tot 25 minuten en meer, we verbreken de verbinding. Iedere dag komt er zo'n olifant binnen, gelukkig voor ons blijft alleen de laatste zitten. Snel het abonnement stopgezet, maar die ene zit erin. Even zijn we bang dat het beest alle mailtjes verstopt, maar gelukkig blijft hij achterin zitten en de nieuwe mailtjes komen binnen bij ons. We vragen nog maar hele kleine bestanden op, want we willen graag de hele week weer ontvangen. Nu maar hopen dat die olifant zich koest houdt!

De wind verwachting van vandaag lijkt gelukkig nog op die van gisteren voor vandaag. Dus dat is stabiel. Alleen zijn de modellen verdeeld over wat er rond donderdag gaat gebeuren. Model 1 zegt tegenwind en een front passage, model 2 denkt nog dat we ruime wind houden en later tegenwind. Even zitten rekenen, maar de omweg naar het Minerva reef zit er niet in voor ons zonder echt aan te sturen op forse tegenwind. We gaan dus rechtstreeks naar Fiji en hopen het zo te kunnen timen dat het laag boven ons langstrekt en wij dan weer met de west- of zuidwestelijke stroming verder naar het noorden kunnen. Dat is nu de theorie, we gaan zien hoe het uitpakt.

Vooralsog zeilen we heerlijk, ik zie zelfs een zonnetje en is alles goed aan boord.
Wordt vervolgd!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten