donderdag 25 mei 2017

Rustige dag - 25 mei

Oversteeek Opua – Fiji – 450 mijl nog te gaan.
Middagpositie 24 mei 23º 59' Zuid 176º 28' Oost, etmaal 148 mijl. Watertemperatuur 25,9 º C
Koers over grond 345º Snelheid gemiddeld 5 mijl per uur
Wind 18 knopen uit ONO, zeegang 3 meter uit NO
Zeilvoering 2x gereefd grootzeil + 2x gereefde genua

Gisteravond was het nog niet donker of de wind nam toe en lekker pittig ook. Grote donkere wolken om ons heen waar veel wind uit lijkt te komen en dat is al een paar avonden achter elkaar zo. Dus maar weer een extra rif in het voorzeil. We proberen zo hoog mogelijk aan de wind te zeilen voor zover de zeegang en de wind dat toelaten. Het lukt aardig. In de morgen neemt de wind weer wat af maar draait helaas ook een beetje naar oost noord oost. Aan de wind hobbelen we over de golven heen. De punt krijgt bij iedere golf een douche en soms komt het water tot achterop het schip, dus nog steeds alle ramen dicht.

Gisteren al wat verteld over de weersystemen. Wat ons in het begin vooral verbaasde, was dat de weersystemen op het zuidelijke halfrond in de verste verte niet lijkt op die op het noordelijk halfrond. Wat daarin een grote rol speelt is dat Antarctica 10 maal zo groot is als de Noordpool, dat er veel meer water dan land is en dat de weersystemen rond Antarctica grootendeels vrij spel hebben. Opgeteld betekent dat dat bijna alle depressies op Antarctica ontstaan en zich als het even kan in noordoostelijke richting bewegen. Met veelal winden uit het zuid westen, al draaien die winden natuurlijk voor ons net andersom om de depressie heen. Ach depressie uit het zuidwesten en veelal zuidwesten winden klinkt wel heel bekend. En weer is een mix van een patroon en chaos en de weermannetjes zijn alleen verantwoordelijk voor het eerste!

Verder weinig nieuws, geen vogels meer om de boot, schepen niet gezien sinds we uit Nieuw Zeeland vertrokken. Oh, toch iets nieuws: Roel heeft de olifantsmail uit de mailbox met behulp van Jim van Sailmail. Het ligt aan Tara. Iets in de aparatuur stoort het ontvangen. Jim kon zien dat het het verzenden wel goed gaat, dan ligt het vrijwel altijd aan iets op de boot zelf. Dus alles uit en dan zenden en ontvangen, en het werkt! Later moeten we nog een keer precies uitzoeken wat de storing veroorzaakt, zal wel een van de nieuwe apparaten zijn, maar voor nu werkt het.
Gistermiddag ook Niels en Margret gesproken over de zender. Zij hebben matig weer gehad in Fiji tot nu toe, maar waren aangekomen in de Yasawa's aan de westkant. Ze liggen in het beroemde "Blue Lagoon" e- waar ooit de film is opgenomen – en hadden eindelijk het zonnige lagoon gevoel. Vandaag gaan ze bij de mantaroggen snorkelen. Het is fijn om even bij te praten en een andere stem te horen. Fiji klinkt opeens erg leuk, daar willen we ook naar toe! Nog even doorzeilen, dus dat gaan we doen.

Wordt vervolgd!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten