maandag 29 mei 2017

Aankomst in Fiji - 29 mei

Aankomst 29 mei 10.30 – 1118 mijl gevaren  in iets minder dan 9 dagen 
Zonnig, water- en buitentemperatuur 28,9 º C

We zeilen een heerlijke laatste nacht. Ik zit buiten in mijn t-shirt, we hebben een mooie wind en zeilen met 6 tot 7 mijl per uur over bijna glad water. Na de donkere nachten van nieuwe maan komt aan het begin van de avond het eerste streepje weer boven de horizon uit. Het blijft maar een paar uur, maar toch geeft het een licht gevoel. Roel rolt tijdens zijn wacht (0.00 – 03.00) de genua helemaal weg, anders gaan we te hard. Net na zonsopgang varen we op de motor de Navula pas door het lagoon van Nadi in. We zitten in de windschaduw van Vitu Levu en het is al flink warm aan het worden. Maar we zijn er, het is goed gegaan!
Om 10.30 arriveren we bij de marina om in te klaren. Of we even aan de quarantaine boei willen gaan liggen, we zijn nummer 3 in de rij. We gaan gelijk over op Fiji tijd en dan bedoel ik niet dat we onze horloges moeten verzetten, maar dat de tijd hier een andere indeling heeft. We gniffelen om een Zwitserse boot die ons tamelijk hard voorbij gevaren is, om voor ons in de rij te liggen en op een dwingende manier contact zoekt met de marina, wat steeds niet lukt omdat ze elkaar niet zo goed verstaan. Als wij oproepen krijgen we eigenlijk direct contact. De Zwitser er gelijk achteraan, maar hij is nu toch nummer 4 in de rij. Hoe lang dat allemaal gaat duren? Hij krijgt een wat onduidelijk antwoord, want de tijd loopt hier nu eenmaal niet lineair. 

De tijd tussendoor gebruiken we om op te ruimen en een beetje aan te komen. 
De Health Officer komt langszij, of er iemand dood gegaan is tijdens is de reis? Nee, gelukkig niet! Ook niet ziek geweest? Nee? Dat is dan 160 Fiji$ (65€) voor het Health Certificate, de andere officials komen later.
Maar dan is het lunch tijd (duurt 2 uur) en dan komt er ook nog een tanker binnen met 21 man aan boord en die gaat voor. Om 3 uur mogen we eindelijk naar de quarantaine steiger. Het personeel van de marina komt ons verwelkomen, een van de mannen heeft een gitaar en we worden enthousiast toegezongen. Dát maakt een dag toch weer helemaal goed.






Dan komen de 4 officials aan boord (2 van immigration, 1 biosecurity en 1 customs), uiterst correct en met bergen papier en formulieren. We zijn er wel even mee bezig om alles in te vullen en op te zoeken. Ons scheepsstempel wordt zeer op prijs gesteld en Roel stempelt wat af. Bio Security opent de koelkast en wil de voorraad zien, maar we mogen alles houden en het extra flesje wijn lijkt geen probleem te zijn. Hij vraagt niet verder en wij laten het ook zo. Dan naar de ligplaats en de formaliteiten op het havenkantoor. Of we ook nog even 190 Fiji $ afrekenen voor de biosecurity verklaring en volgens mij hebben we het einde van het formaliteiten afrekenen nog niet gehad.

We hebben nog net puf om de zonnetent over de kuip te spannen voor het donker wordt en Roel wil graag van de boot af. In het barretje van de marina gaan we zitten met uitzicht op de zonsondergang over het lagoon onder de palmboom en rieten dakje. Wow daar zitten we dan! We lopen Belgische zeilers tegen het lijf die we in Frans Polynesië voor het laatst gezien hebben, erg leuk om bij te praten. Ook mede zeilers van de passage komen even langs om ervaringen uit te wisselen. Maar de luikjes gaan bijna dicht, we gaan terug naar de boot. Het stikt hier van de vliegende kakkerlakken, dus het eerste wat ik doe is alle horren en ramen dicht, welkom in de tropen ;-) Roel zegt net dat hij om 6.00 op gaat staan, verstandig want dan is het nog koel.

Eerst maar eens een nacht ongestoord slapen, dat lijkt me nu toch zo lekker!

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd. Aangekomen op Fiji.
    We hebben jullie blog elke dag gelezen.
    Heel fijne tijd daar. Geniet ervan.
    In Nederland ook enkele dagen tropisch geweest.
    Morgen: Di.30-5-2017 weer afkoeling naar 22 graden.
    Liefs: L/E

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw!! Pas nu het blog gelezen. Wat een voortvarende trip hebben jullie gehad! Goed gedaan! Heerlijk om jullie verhaal weer ff te lezen. En nog beter om dat te doen van onze eigen boot. Hier alles goed. Liggen nu op Lastovo. Lekker warm, water op zwemtemperatuur, af en toe de goeie zeilwind, Peter een weekje aan boord. Erg gezellig! Liefs van ons allemaal!. Rob, Anja en Peter.

    BeantwoordenVerwijderen