zondag 28 mei 2017

Resort op zee - 28 mei

Oversteeek Opua NZ – Vitu Levu Fiji – 98 mijl nog te gaan.
Middagpositie 28 mei 19º 23' Zuid 176º 40' Oost, etmaal 100 mijl. Watertemperatuur 28,3 º C
Koers over grond 0º, snelheid 4,3 mijl per uur
Wind 10 knopen, zeegang 0,5 meter uit Oost
Zeilvoering grootzeil & genua sind 08.00 vanmrgen

De hele nacht op de motor gevaren. Behalve wind en harde regen om de buien heen is het glad en donker op zee, maar we hebben wel een prachtige sterrenhemel. We komen weer in de bewoonde wereld en we hebben visserschepen op de route. Het is erg diep hier, maar op bepaalde plekken zit er een (oude) vulkaan piek onder het water, een zogenaamde seamount. Daaromheen zit vis, want er zijn wervelingen om de berg heen en daardoor extra voedsel en diertjes dichter aan de oppervlakte. En waar vis is, zijn vissers!
De tweede visser ziet mij eerder dan ik hem en hij roept op via de VHF, dus alle tijd om uit te wijken. Op de radar is hij goed te zien en dan is ook de afstand te bepalen. We komen weer in gebieden waar lokale schepen geen AIS uitzenden en dus niet te zien zijn op de plotter. Opletten dus en regematig de radar aan! Op de foto van het radarbeeld (straks als we aan de wal zijn ;-) is Tara het middelpunt en de visser het vlekje rechts onder, dus al schuin achter ons. De grote vlek is een zware bui die mooi langs ons heen gaat.
De vis vindt ons helaas nog niet interessant, we blijven hoopvol en proberen iedere keer een andere kunstvis. Midden op de dag bijten ze meestal niet, maar om een uur of 5 gaat de hengel weer uit.

Aan het eind van mijn 2e wacht om 06.00 is er wind en kunnen we hijsen. De wind is mondjes maat, maar zeilen is en blijft heerlijk. Het is dat er geen palmbomen op dek staan, maar het voelt als een resort op zee. Lekker vers gebakken brood, lezen, afspeellijsten maken, klusjes doen en zometeen een zeedouche om af te koelen & dan happy hour. Weliswaar nog zonder tropische cocktail maar wel hapjes met zalm & diner met eendenborst, we gaan de goede kant op. Morgen hopen we aan te komen op Vitu Levu.

Nog 1 aflevering te gaan...

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten