woensdag 24 mei 2017

Over de helft!

Oversteeek Opua – Fiji – 600 mijl nog te gaan, over de helft!
Middagpositie 24 mei 26º 30' Zuid 176º 15' Oost, etmaal 148 mijl. Watertemperatuur 23,8 º C
Koers over grond 0º Snelheid nu 6,5, gemiddeld 6
Wind 18 knopen uit O, zeegang 2,5 meter uit NO
Zeilvoering 2x gereefd grootzeil + 1x gereefde genua (sinds vanmorgen)

Een pittige nacht is het, veel wind en zeegang, maar wel super goed gevaren. We hebben de koers iets ruimer genomen, zodat we toch goed kunnen slapen. Later moeten we dat weer inalen, maar er komt rustger weer. Vanmorgen lekker de genua er weer op en terug naar onze oude koers. We varen heerlijk, zonnetje, strakblauwe lucht met hier en daar een grote witte wolk. Roel zit al in zijn blote bast, het is snel warmer aan het worden.

We zijn over de helft en daarmee de ''squash zone'' voorbij. Dat betekent ook dat we het potentieel zware weer gehad hebben. Dat ontstaat doordat de grote depressies vanaf Antarctica niet over het warme Australie kunnen en ook niet over het hoge Nieuw Zeeland. Ze duiken er tussendoor en botsen dan frontaal op de weersystemen in de tropen met alle gevolgen van dien.

Omdat het nu iets rustiger is, schenken we even aandacht aan wat klusjes. Zo ruiken we diesel en we schrikken als we de bakskist met eten leeghalen en daaronder een paar liter diesel klotst. We zijn uren in de weer op onze schommelende boot om het ergste weg te halen, het loopt namelijk onder de vloer ook naar andere vakken. Gelukkig heeft Roel in Auckland een klein impelller pompje gekocht wat je in de boormachine zet. Twee slangen eraan en het pomt diesel, water of wat je maar wilt van hier naar daar en vooral voor boten van onder naar boven. Hij vond het toen een grappig ding, maar het is een uitkomst op dit onvoorziene moment. Dan het vloerdeel eruit en jawel hoor een van de bouten van het mangat lekt behoorlijk. Daar kunnen we nu niets permanents aan doen, gelukkig lijkt de epoxy putty voor noodreparaties (een soort kneedspul wat alles aan alles plakt en keihard wordt in 1 minuut) het euvel voor dit moment op te lossen.

Het zeilersleven lijkt verdacht veel op het gewone leven en wie denkt dat we altijd vakantie hebben heeft een iets te rooskleurig beeld. De koffie staat klaar op het achterdek, even in de zon genieten van buiten. We kunnen weer even verder.

Wordt vervolgd!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen:

  1. De berichten van jullie komen goed binnen. We lezen ze iedere dag. Heel fijn dat vloeistofpompje die al snel zijn nut van het hebben bewijst. De lucht van de diesel wegkrijgen zal best wel de nodige inspanning kosten. Liefs en Goede Vaart

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat de diesel op en neer klots is minder en zonde. Diesel is een goede brandstof om lang mee te reizen.

    BeantwoordenVerwijderen