zaterdag 7 november 2015

Bye Bye tropen - 7 november

Middagpositie 7 november 29º53' Zuid 173º17' Oost, Etmaal van 161 mijl. Nog 320 mijl te gaan naar Opua. Watertemperatuur 20,4 ºC

Het goede nieuws is dat de harde wind in de loop van de nacht al afgenomen is, het slechte nieuws dat de richting van de wind precies daar vandaan komt waar wij heen willen. We maken een lange slag naar het westen zodat we alsnog bijna op het punt 30 zuid -173 oost uitkomen. 161 mijl gevaren en 33 mijl dichterbij Opua gekomen, het is niet anders. We zijn om 10.00 overstag gegaan voor een slag naar het oosten en hopelijk ook meer naar het zuiden als de wind doordraait naar het zuid westen. De weerplaatjes zijn iedere keer anders dan de dag ervoor, dus het is moeilijk om strategisch te varen op de te verwachten wind. We proberen nu dichterbij Opua te komen omdat we de afgelopen weken toch een patroon gezien hebben dat na een depressie de wind draait naar zuidwest of enige dagen wegvalt. Beiden zijn genoeg om ons in Nieuw Zeeland te krijgen.
Voorlopig zeilen we, al is de koers hoog aan de wind niet geweldig, met een reef in het grootzeil en een in de genua een koers van bijna 150º en daar zijn we tevreden mee. Om 15.00 gaan we over de 30e breedte-graad en hebben we tropen officieel achter ons gelaten. De zon schijnt, achter de buiskap is het lekker warm, we kunnen weer eten, dus het leven is goed.!

De afgelopen nacht heeft wel een slachtoffer opgeleverd. De Rutland windgenerator werd het allemaal weer te veel is nu voor de derde keer kapot. Dit keer heeft hij het volgehouden van Samoa tot hier, minder dan 2 maanden, dat is een nieuw record. In Nieuw Zeeland gaat hij van boord. We hebben er geen vertrouwen meer in en gaan op zoek naar een windgenerator die tegen wind kan. Gelukkig doen de zon en de zonnepanelen hun best om de schade te beperken en de accu´s te vullen.

Wordt vervolgd!

1 opmerking:

  1. Hou vol! OPUA komt dichter bij!! We hebben even gegoogeld, ze hebben daar alles! Champagne, lamsvlees, windgenerators, boeken, kleding, zonnebrillen, .....whatever.....you name it!! Dat zal weer even wennen zijn, zo n werelds gebeuren! Go for it! Liefs van Rob en Anja

    BeantwoordenVerwijderen