dinsdag 3 november 2015

Weerguru's - 3 november

Middagpositie 3 november 24º27' Zuid 179º03' West, Etmaal van 165 mijl, nog 855 mijl te gaan naar Opua, via de westelijke omweg

Een buitje in zicht net voor de avond
Gisteravond zijn we een zone met wisselend en bewolkt weer ingevaren. Soms wat regen, maar veel was het niet, genoeg om het zout van weken van de boot te spoelen. De wind draaide meer naar het noorden, viel een paar uur weg en kwam toen weer terug uit zuidoost. Prima voor ons, maar van het weerbericht klopt helemaal niets. Vandaag zou een dag zijn van windstilte, maar we hebben prima gezeild. Later deze week krijgen we vast het omgekeerde. We hadden vandaag ook flink en onverwacht stroom mee, dus allemaal meevallers en we zetten dan ook 165 mijl op de teller. Vanuit de tropen vertrekken rond deze tijd honderden boten naar Nieuw Zeeland of Australie om het orkaan-seizoen te ontvluchten en we schreven al over de overbelastte frequenties om de mail op te halen. Iedereen haalt weersinfo op of mailt met zijn weerguru. De meest bekende hier heet Bob McDavitt, op verzoek en tegen betaling maakt hij ook prive routes. Maar er zit ook een Commander in de US, sommige boten hebben prive guru's of computergestuurde route voorspellers, alles is mogelijk. Op de radio netjes horen we dan ook: "Bob heeft gezegd dat we nu moeten vetrekken", "Gulf Harbour radio zegt dat we naar dat en dat punt moeten zeilen", "Ik zal zo even met Commander mailen en dan kom ik erop terug" etc. Als de verbinding dan niet goed werkt, is het dus lastig als iemand je moet vertellen wat je moet doen. Wij zijn dat niet gewend uit Zuid Amerika, onze guru heet gewoon gribfile. Symbooltjes die op de kaart geprojecteerd worden met windsterkte, windrichting, luchtdruk en inmiddels ook neerslag en golfhoogte per tijdvak. Maar zelfs als je het zelf doet, is het zonder informatie lastig. We hebben onze verzoeken terug gebracht tot een minimum, dan is de kans dat we het op tijd het binnen kunnen krijgen groter. Het weer is grillig de komende dagen, er is opeens een serieus lage druk gebied bijgekomen, wat voor onze neus over de noord kaap van Nieuw Zeeland trekt met drie dagen wind uit het zuiden. Daar willen we dus niet zijn! We kiezen voor de voorzichtige route: eerst een flink stuk naar het westen tot ongeveer 30 Zuid/173 Oost, laten het lage druk gebied onder ons door passeren en aan de achterkant daarvan hopen we dan snel naar Nieuw Zeeland te piepen met een mooi zuidwesten windje. Het zou ons overigens niet verbazen als het weerplaatje er morgen weer anders uitziet, maar wie dan leeft wie dan zorgt. Voorlopig gaat het goed aan boord en gaan we de goed kant op!

Voor wie mee wil kijken met de weerplaatjes en wat leuke info over de route en boten wil zien, kan op bezoek bij Yachts In Transit (www.yit.co.nz). Tara is daar aangemeld, maar of onze updates binnen komen weten we niet. Als we nog voor anker liggen in Tonga, dan weten jullie dat het niet gelukt is ;-))

Tot morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten