woensdag 4 november 2015

De halve wereld om! - 3 november

Middagpositie 4 november 26º08' Zuid 178º34' OOST, Etmaal van 180 mijl! Nog 690 mijl te gaan naar Opua, via de westelijke omweg. Watertemperatuur 22,2 ºC

Gisteravond om 20.40 lokale tijd zijn we van het westelijk naar het oostelijk halfrond gegaan. Half mei 2012 gingen we de 0º meridiaan over van oost naar west op weg naar Schotland, we hebben dus de halve wereld over gezeild! Volgens ons zijn er geen rituelen bij het overgaan van west naar oost zoals de passage over de evenaar, maar aan boord houdt het ons bezig. Oost, betekent dat nu dat we op de terugweg zijn naar Nederland? Ons plan ging eigenlijk niet verder dan Patagonië en daarna de Pacific over richting Afrika. Nu weten we het niet meer. Op weg naar huis trekt ons nog niet! We willen heel graag nog een keer de Pacific over, maar ook Japan, Alaska en de Westkust van Canada en de US zijn op een verlanglijstje gekomen. Daar is wel een rondje van te maken, maar vraagt ook heel wat van de boot, bemanning en tijd. We moeten weer groot onderhoud doen aan de boot, we willen naar Nederland én Nieuw Zeeland verkennen. Dat knelt een beetje. De dagen op zee zijn heerlijk om te mijmeren, tenminste als het zulke dagen zijn als vandaag. We laten onze gedachten de vrije loop, wat als alles kan en mag, hoe zou het plaatje er dan uit kunnen zien....?

Aan de logstand is al te zien dat we gisteren een super dag hadden, 180 mijl is absoluut een record! Vandaag is de zee bijna glad, windkracht 3, zonnig, en we varen heerlijk met de genaker en grootzeil en maken nog steeds 5 á 6 knopen per uur. Als het zo blijft laten we hem zelfs vannacht staan, dan maar een keer extra uit bed als we moeten strijken. Het alternatief is de motor aan en op een dag als vandaag is dat wel het laatste waar we aan denken. We hebben opeens ook geen haast meer want het lage drukgebied bij de kop van Nieuw Zeeland is aan het uitdiepen en daar staat de komende dagen wind tegen met snelheden waar we niet graag in zeilen. We varen dus rustig door richting ons punt 30º Zuid/173º Oost, tot de wind gaat draaien.

Vanmorgen tijdens ons Nederlandse netje ook van de andere boten alleen goede berichten en lekkere menu suggesties. Je moet toch wat als het weer niet zo spannend is en zo snel verandert dat je over het weer van morgen nog niet hoeft te praten. Vandaag wordt het bami met lekkere hapjes erom heen. Heerlijk dat alles opeten scenario: we hebben net creamcheese taart gehad bij de koffie en de happy hour borrelhapjes staan in te trekken. Dit houden we nog wel een paar dagen vol.

Morgen weer een dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten