maandag 2 november 2015

Prachtige zeildag - 2 november

Middagpositie 2 november 32º17' Zuid 177º24' West, etmaal plus 3 uur van 185 mijl, nog zo'n 900 mijl te gaan in een directe lijn naar Opua.

Omdat het de laatste zeilreis is van dit seizoen is probeer ik iedere dag een berichtje te maken. Het verzenden is soms lastig, er zijn veel boten onderweg. Dus geen bericht is vast ook goed bericht.

We hebben een goddelijke dag om te zeilen: zuidoostelijke wind rond de 15 knopen dus we varen halve wind, weinig golfslag en zonnig. De snelheid blijft nog steeds rond de 6 mijl per uur, het is volop genieten.
Vanmorgen om 10 uur de Unwind, Bounty en Betty Boop gesproken over de SSB radio. De laatsten zijn al een paar dagen onderweg dus veel verder dan de andere schepen, zij hebben veel wind en schieten lekker op. Niels van Unwind kijkt uitgebreid naar het weer, hij heeft jaren op de meteo afdeling van de Marine gewerkt en brengt die expertise mee in de afweging van de route. Nu naar Minerva rif gaan betekent dat we daar een paar dagen moeten blijven en dan komt er weer een volgend hoog en wellicht geen wind. Doorvaren betekent dat we op het laatst hoogstwaarschijnlijk twee dagen tegenwind krijgen, al is het niet veel in sterkte. De komende dagen ziet doorvaren er het meest gunstig uit en we besluiten, net als de Unwind en de Bounty, door te varen. Geen Minerva rif dus! We verleggen de koers iets in zuidelijke richting zodat we ook het zuidelijk Minerva rif ruim kunnen passeren de komende nacht. De koers is 210 graden (zuid west) omdat we de komende dagen nog moeten beslissen hoeveel west we gaan om een bezeilde koers te hebben naar Opua.

Het rustige weer is lekker in de keuken, vanmiddag staat er Paella op het menu en een salade. Nu we in één keer doorvaren betekent het ook minder dagen onderweg, dus we kunnen de lekkere menutjes eruit halen zolang het weer het toelaat om te koken. Om de boot cirkelen twee grote zwarte zeevogels op zoek naar een maaltijd. Onze hengel is niet uitgegooid, we hebben nog te veel eten aan boord. De Bounty had vanmorgen weer een Mahi Mahi, dus ze zitten er zeker wel. De zoutwater douche ligt klaar, het water is nog steeds 25 graden, wat lezen en muziek luisteren en zo glijdt de dag voorbij.

Tot morgen...

1 opmerking:

  1. Weer heel interessant en stoer allemaal ! :-) 'Top drie oversteken', je zal toch maar het voorrecht hebben om dit allemaal te doen. Als ik het 'hier op kantoor in NL in de regen en de kou' even niet zie zitten, is het altijd een verademing om even de laatste belevenissen over een Goddelijke zeildag aan boord van de Tara te lezen, net of je er een beetje bij bent! En ik denk dat ik niet de enige ben waarvoor dit geldt. Bedankt en goed vaart!

    BeantwoordenVerwijderen