vrijdag 6 november 2015

Stormachtig - 6 november

Middagpositie 6 november 29º25' Zuid 175º37' Oost, Etmaal van 162 mijl. Nog 353 mijl te gaan naar Opua. Watertemperatuur 21,4 ºC

Gistermiddag zagen we de donkere lucht al van verre aankomen, maar het blijft moeilijk inschatten hoe lang het dan duurt voor het ons bereikt. Uit voorzorg reven we genua en grootzeil. Om 19.00 komt het front over. Een windshift van west naar zuid oost, alles bak, regen en veel wind. Daarna draait de wind steeds verder naar het zuiden, 2e reef in de genua en om 1 uur vannacht het 2e reef in het grootzeil. Slapen lukt matig, maar liggen is ook al fijn omdat je je dan niet tegen hoeft schrap te zetten..

Het waait nu 6 á 7 beaufort, zon en wolken en we zeilen inmiddels met 3x gereefd grootzeil en de kotterfok in een hoek van 45º aan de wind. Maar we varen wel min of meer richting Opua en lopen ruim 7 mijl per uur. Oef, dit hebben we lang niet gedaan. We denken dat de vorige keer ons oefenrondje was naar de Engelse oostkust in 2011 met Frans (de stormen voor de kust van Argentinië waren zwaarder, maar onder een andere hoek.) Toen kenden we de boot nog niet zo goed en daarna hebben we veel aanpassingen gedaan. We hebben ons toen ook voorgenomen om dit zo min mogelijk te doen. Dat is gelukt! Ik moet zeggen dat Tara en Sara (de windvaan die stuurt) het beter naar de zin lijken te hebben dan de bemanning. Gelukkig maar, daardoor kunnen wij volstaan met een minimale inspanning. We eten brood & crackertjes en drinken water, in maaltijden hebben we geen van tweeen zin. We hebben geprobeerd koffie te drinken, maar we gaan zo schuin en de boot beweegt zo onvoorspelbaar op de golven dat het kopje al half leeg was voor we zaten en een kwart alsnog in de hals terecht kwam. Koffie pogingen zijn even gestaakt. Af en toe lijken we wel een duikboot als een golf over dek komt en in een waterval uiteenspat in de kuip. Lang leve ons dockhouse, we kunnen de ingang open houden zonder dat er water binnenkomt. Als we naar buiten moeten doen we wel eerst onze warme kleren uit voor het zeilpak aangaat, alles wordt nat en we merken opeens dat de stapel warme kleding wat dun geworden is. Dit bericht typ ik met 1 hand, met de andere houd ik me vast en met mijn voeten schrap tegen de zijkant van de boot zodat ik niet wegglijdt. Maar het leidt af om even iets te doen. De vraag is natuurlijk: hoe lang duurt dit nog? Als de voorspellingen kloppen houden we deze wind nog een kleine 24 uur en daarna is het voorbij, daarna waarschijnlijk net voldoende wind om te zeilen en nog uit de goede hoek ook. Maar Opua komt wel snel dichterbij en diesel genoeg als dat nodig is.

De kans is groot dat we maandag aankomen, dat zou een hele snelle oversteek zijn. Vandaag fantaseren we al wensenlijstjes wat we het eerst gaan doen als we aankomen in Nieuw Zeeland: Een fles champagne halen om de aankomst te vieren, een telefoonchip kopen, naar de kapper en voor Roel komt daar een groot stuk lamsvlees bij.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten