zondag 28 april 2013

Inburgeren in Recife - 25-28 april


De oversteek naar Recife verloopt probleemloos. 306 mijl in 52 uur, gemiddeld bijna 6 mijl per uur. Op 2 uur na kunnen we alles zeilen. Soms wat wisselende winden rondom de buien, dus voorzeil in of uitrollen. Overdag zoeken we de schaduw op van de zeilen, want de zon staat nu duidelijk in het noorden en schijnt zo de kuip en buiskap in. Zelfs met het zonnetentje is het daar erg warm. 's Nachts hebben we een prachtige volle maan, zonder wolken is het zelfs licht genoeg om mijlen ver te kunnen zien. Heerlijk vind ik de lichte nachten. Jeroen heeft liever donker, dan is de sterrenhemel veel mooier. Roel heeft van zijn Cap collega's een paar jaar geleden een sextant gekregen. Jeroen is nu aan het oefenen met sterren schieten om de plaatsbepaling te doen. Het moeilijke rekenwerk wordt tegenwoordig met een programmaatje gedaan. Met zonnetjes schieten komt hij al een heel eind, hij is echt een kei in dat soort dingen. Ik hoop dat we genoeg leren om het eerdaags ook te kunnen.

Precies met laag water lopen we in de avond Recife binnen, dan is er weinig stroming. We leggen Tara ergens langszij om later bij daglicht de haven te verkennen voor een vaste plek.
Het wordt de Pernambuco Iate Clube, waar ze net “nieuwe” steigers hebben. Het is nog niet helemaal af, maar ook hier: niemand maakt zich er echt druk om. Water komt uit een losse lange slang en boven aan de steiger hangt een een niet geaard stekkerblokje wat in een woonkamer niet zou misstaan....

De havenmeester biedt ons 's morgens gelijk het visitekaartje van Brazilië aan: een kopje hete, sterke, zoete koffie. Heel vriendelijk legt hij ons de formaliteiten uit die we moeten doorlopen: immigratie (Policia Federal), douane en als laatste de havenofficials.
We varen met de taxiboot over naar het oude centrum. De buitenboordmotor is van Chinese makelij en lijkt meer op een lange staafmixer die los in het water hangt en ijselijke geluiden maakt. Er wordt veel gebouwd op het voormalige haventerrein. De foto's op de omheiningen laten flitsende theaters en terminals zien, alles vooruitlopend op het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar. Als we het goed begrijpen hopen ze cruiseschepen te gebruiken als accommodatie. Best slim!
Het “gele gebouw” waar de Policia zit blijkt toch iets moeilijker te vinden dan gedacht, er zijn namelijk nog al veel gele gebouwen. We worden een paar keer heen en weer gestuurd, maar staan uiteindelijk voor de Policia Federal, in een blauw gebouw. Bij het grote hek komt een beambte naar buiten en kijkt misprijzend naar Roel's keurige shorts en maakt duidelijk dat hij er zonder lange broek niet inkomt. Jeroen's afgeknipte broek keurt hij geen blik waardig, maar de boodschap is duidelijk. In Fernando gingen we keurig gekleed aan wal om in te klaren, maar dat viel daar duidelijk uit de toon. Wij dachten snel te leren, maar helaas. Roel gaat weer op en neer met het taxibootje om andere kleren te halen. Voor mij ook maar lange mouwen? Anders kunnen we nog een keer terug! Omgekleed naar binnen, bij de eerste balie herhalen we onze vraag en worden we gelijk weer naar buiten gestuurd. Dit is niet de goede afdeling, we moeten nog een halfuurtje lopen naar de andere kant van de haven bij het fort en dan linksaf. Daar aangekomen volgt eerst een uitgebreide incheck procedure via een mini loket en dan blijkt dat de Policia lunchen is tot 14.00 uur. Wachten dus! We kijken wat rond en vinden op de deur een handleiding voor jachtbemanning in het Engels. Regel 1: als u op Fernando al bij de Policia Federal bent geweest voor een visum, kunt u deze stap overslaan! Pffff! Maar goed ook, want anders moesten we alsnog naar het vliegveld om daar onze paspoorten van een visum te laten voorzien.
Gelukkig zit de Douane op hetzelfde terrein, dus zijn we er niet helemaal voor niets. Daar is iedereen ook lunchen, maar we krijgen weer koffie en water van een zeer behulpzame douanier. Meneer 1 doen al het voorbereidende werk (legt alle papieren op volgorde), dan komt meneer 2 die zet alles in de computer, dan moet meneer 3 komen om te tekenen, maar die is er even niet en kennelijk op vrijdagmiddag ook niet meer van plan te komen. Wederom koffie en water. Maandag komen ze onze vergunning om in Brazilie te varen op de haven afgeven. Wat een service!
Op weg dan naar de havenofficials! Het gebouw hebben we tijdens onze omzwervingen al gezien, dus dat is gelukkig een eitje. Ze nemen al onze papieren mee en na enige tijd wachten en glaasjes water (ze zijn erg aardig) krijgen we groen licht. Het is inmiddels 4 uur 's middags, deel 1 van de inburgering is hiermee afgerond.
De volgende uitdaging is een dongel voor de pc zodat we weer internet aan boord hebben.
Dat gaat ongeveer zo: Nee, dat verkopen we niet dan moet u naar....., dat gebeurt drie keer achter elkaar. In de tussentijd verkennen we zo natuurlijk het halve centrum, het is vrijdagmiddag en op straat wemelt het van de kleine eettentjes, iedereen is relaxed en het maakt een rommelige, drukke, gezellige indruk. Na de derde winkel worden we doorgestuurd naar een groot winkelcentrum voor de vestiging van telefoon provider TIM. De baliemedewerker spreekt gelukkig wat Engels. Ja, hij heeft een dongel in de verkoop, onbeschoft duur dus praten we eerst een kwart van de prijs af, SIM erbij, tegoed erbij, tot we bij de vraag komen hoe het geactiveerd moet worden. Daar heb je een Braziliaans Burger Service Nummer voor nodig! Hij gaat bellen en deelt mee dat hij ons wel de dongel mag verkopen maar geen SIM. Ik probeer nog dat er toch meer buitenlanders moeten zijn, maar regels zijn regels en we krijgen geen SIM. Dan ook maar geen dongel.
Het is intussen 8 uur 's avonds en we nemen een taxi naar de kade door de regen. Morgen deel 2 van de inburgeringscursus.
De volgende dag lopen we na de grote markt van San Antonio wat te dwalen. Alle stalletjes en winkeltjes zijn daar gesorteerd in straatjes: de fietsenmakers zitten allemaal bij elkaar, net als de goudvissen, de horloges en zo ook de elektronica verkopers. Jeroen ziet een aanbieding van dongels. Ja, die hebben ze, simlock vrij zodat we hem over de hele wereld kunnen gebruiken, TIM chip hebben ze niet, maar die regelen ze wel even bij de buren. Activeren moeilijk? Welnee, dat regelen ze wel even voor ons met hun eigen BSN en ze loodsen op hun eigen telefoon de chip door het programma heen om aan te melden. Klaar is Kees en dat voor de helft van de prijs! Deze blog wordt u dan ook mede aangeboden namens de gezamenlijke elektronica verkopers de San Antonio markt van Recife.

In de reisgids lezen we later dat hier zelfs een woord voor is “Jeitinho”. Brazilië is een land met veel bureaucratie. Er is een officiële manier om iets te doen (wat meestal erg moeizaam is en de Braziliaan ondergaat dit gelaten door uren in de rij te staan) en er is jeitinho, de typisch Braziliaanse manier eromheen. Een paar goede vrienden, een beetje humor en je komt een heel eind. Dat moeten we maar goed in onze oren knopen, want ik merk dat ik eerder de discussie aanga en hier lijkt dat op windmolen vechten. Jeitinho klinkt een stuk leuker, sneller en goedkoper.

woensdag 24 april 2013

Fernando de Noronha - 19-24 april

Dos Irmaos rotsen vanaf Boldrostrand
5 heerlijke dagen blijven we nog op Fernando. Na de eerste 2 dagen hebben we geen regen meer, anders dan een enkel buitje midden in de nacht. Er is wel ergens storm geweest, want we hebben behoorlijk wat deining in de haven. Ons anker houdt het prima, dus we kunnen rustig van boord.
Het water is wel troebeler dan normaal rond Fernando, de 30 tot 40 meter zichtbaarheid halen we niet. Maar, er blijft gelukkig genoeg te zien!

's morgens heel vroeg hebben we de dolfijnen rondom de boot. Eén ochtend zijn het er weer heel veel, echt een feest om naar te kijken.
Dolfijnen show

We verkennen het hele eiland met de buggy. Behalve dat het ons van A naar B brengt is het ook érg leuk om te doen. Ik zit achterop en heb een geweldig uitzicht. De bloeiende felrode flamboyant bomen, kokospalmen, de enorme ficus bomen met hun luchtwortels, manshoge rode hibiscus en nog tal van andere bloeiers. De kleine, gekleurde huisjes van de mensen zie hier wonen. Hotels zijn hier niet, gasten verblijven in kleine gasthuizen, pousada's genoemd. Alles is kleinschalig en dat is leuk om te zien. Doordat de "auto" open is voelt het heel dichtbij de omgeving waar we doorheen rijden.
Flamboyant bomen

De buggy is een hoestbui op wielen, en als we hem na dagen inleveren zie je door de modderspatten bijna geen blauw meer. De achterverlichting doet het niet, niemand maakt zich er druk over. Jeroen maakt er een sport van om sportief te rijden, als het videootje af is begrijpen jullie vast wat ik bedoel en dat geeft het extra charme.

We snorkelen op iedere plek waar we kunnen komen. Iedere keer is het weer anders en genieten we van het onderwater leven. Op het Atalaia strand mag alleen onder toezicht gesnorkeld worden. Daar is een grote zoutwater poel die bij laag water afgescheiden is van zee. Het water is daardoor erg helder en de vissen laten zich rustig bekijken: ze kunnen toch nergens heen. Het is een kwetsbare omgeving, dus het aantal snorkelaars is zeer gelimiteerd. Het is er werkelijk prachtig, een grote verscheidenheid aan vissen, planten en koraal-afzettingen op de rotsen. Hier ik zie mijn eerste haaitje, wat een gaaf gevoel!
Even nagenieten van het snorkelen in Baia Sud Este

Met onze gids lopen we na de Atalaia poel over de kliffen naar nog twee poelen aan de oostkant die minder beschermd zijn en ook in verbinding blijven met de zee. Hier weer zoveel andere vissen en een aantal scholen waar we tussendoor zwemmen. We zien een bruin met zwarte vlekjes Morene (zeeslang) een zwarte krab verschalken. Ik zou willen dat ik de vissen namen kon geven om de verscheidenheid tot uitdrukking te brengen. Zoveel kleuren en vormen, sommigen felgekleurd, anderen zo goed van schutkleur dat je echt moeite moet doen om ze te volgen.
Ik krijg Roel en Jeroen niet mee om een ochtend te duiken, maar ga alleen op pad. Er is nog één duiker dus we gaan samen met de instructeur naar beneden. Soms zie ik dezelfde vissen als met snorkelen, maar dan groter. Het gevoel mét de vissen te zwemmen in plaats van ernaar te kijken is nog steeds onbeschrijflijk.

Schildpad meten, deze heeft maar 1 voorpoot
We zwemmen met hele grote zeeschildpadden, zien een grote witte met zwarte gespikkelde rog en een haai van 2 meter die door de duikinstructeur naar ons toegeleid wordt en echt vlakbij voorlangs zwemt. Prachtig gekleurde koralen, bijna teveel om op te noemen. De tweede duik beginnen we in de buitenzee en worden dan door de stroming meegenomen naar een binnenzee omgeven door eilandjes. Ook de vissen om ons heen gaan zo mee op de stroming en het is een beetje magisch om zo te bewegen. Ik ben er helemaal vol van als ik weer afgezet wordt op de boot!
Een andere bijzondere plek is Sancho strand. Om er te komen moeten we ruim 200 treden naar beneden langs een steile rotswand en gedeeltelijk over twee ladders die tussen de rotswand en een afgevallen tig meters hoog rotsblok doorlopen. Niet voor mensen die claustrofobisch zijn! Geen wonder dat we er bijna alleen zijn. Het is een spectaculair strand. Een kom omgeven door hoge rotswanden met tropische begroeiing, prachtige wit zand, helder turkooizen zee en golven. Langs de rotswand snorkelen we tot we moe zijn. Jeroen ziet als eerste Barracuda's. Beetje opdrogen, weer naar boven en nog even genieten van het uitzicht.
Grote Hagdis ongeveer  50 cm lang

Het eind van de dag zoeken we een paar keer hetzelfde barretje op aan het Boldro strand, een mooi vlak strand met palmen en een prachtig uitzicht op de twee gebroeders rotsen en de zonsondergang. De zoetwater douche staat boven een badkuip, dus even afspoelen is inbegrepen. Wijn schenken ze hier bijna nergens en na een paar pogingen met locale cocktails die mij niet kunnen bekoren, ontdek ik de verse vruchtensappen: passievrucht, ananas, kokossap zo uit de noot: hmmmmm
En dan langzaam de zon zien ondergaan, helemaal onbewolkt of met spectaculaire wolken, altijd geweldig.
Mooie zonsondergang, regen rechts!

Terug aan boord zijn we zo moe dat we soms al om half negen in bed liggen, maar wat een dagen!
We leven in een soort tijdscapsule, iedere dag prachtig weer, welke dag is het ook alweer, waar waren we gisteren, wat gaan we doen? De dagen lopen in elkaar over, daardoor lijkt het of we er al heel lang zijn en toch vliegt het voorbij.
De laatste avond op het eiland gaan we uit eten bij Zé Maria, één van de mooiere pousada's annex restaurant. In een prachtige tropische tuin eten we een zeevruchten feijoada (locale bonenschotel) hier mét wijn. De pousada ligt wat hoger en we kijken uit over het donker wordende eiland, de baai met de lichtjes van de andere huizen en de sterren. Een gevoel van dankbaarheid komt op, dat wij hier mogen zijn.

De ankerplek gezien vanaf Fort Remedios
Toch wacht Recife, "maar" 300 mijl varen, 2,5 etmaal denken we er over te doen. Het vertrek dinsdag morgen wordt een dag uitgesteld, we vertrekken pas tegen de avond. Het is overdag erg warm om te zeilen en nu hebben we drie nachten en twee dagen te varen, dat gaat beter.
Het betekent ook nog één dag strand, snorkelen en barracuda geroosterd in bananenblad op het strand. 's Morgens klaren we wel vast uit: het is weer een grappige gebeurtenis. Niemand lijkt te weten welke stempels of formulieren we moeten hebben. Er zijn zeker 7 mensen mee bezig. Eind van de middag vlak voor we weg gaan krijgen we er toch nog een vertrekverklaring bij: voor Recife.

Met een prachtige zonsondergang zeilen we uit. We kennen nu alle stranden en rotsen waar we langs varen, de hoge Picorots in het midden. Wat hebben we een heerlijke week hier gehad, een paradijsje dat is het! Een bijzonder plekje in ons hart.

Internet was erg matig op het eiland, foto's uploaden vrijwel onmogelijk. Eigenlijk wilden we daar ook niet uren aan besteden om het steeds te proberen. Dus in Recife komen ze er allemaal bij, als we weer een fatsoenlijke verbinding hebben.


We zijn nu 24 uur onderweg en hebben alweer 130 mijl gevaren, nog 170 tot Recife. Het ritme pakken we moeiteloos weer op, wat een luxe met drie wachten!
Tot in Recife, Jacomine

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

vrijdag 19 april 2013

Fernando de Noronha - eerste dagen

Het begint tot ons door te dringen dat we aan de overkant zijn. Dank voor jullie leuke reacties, ze spiegelen ons gevoel. We zijn nu ruim twee dagen op Fernando en we hebben al zoveel gedaan en gezien!

dorpje Remedios vanaf Fort
Fernando is een exclusief eiland: het is grotendeels natuurreservaat en er mogen maar 420 toeristen op om de natuur zoveel mogelijk te ontzien. Die 420 die zijn er nu bij lange na niet, omdat het regenseizoen is, dus die paar van dat bootje kunnen er ook nog wel bij. De eerste dag merken wij gelijk de keerzijde van exclusief: het is duur! Dat wisten we natuurlijk van te voren, maar zelfs dan. In de Lonely Planet wordt je aangeraden dikke pakken cash mee te nemen, gestolen wordt er niet op het eiland en de ATM's zijn vaak leeg. Nadat de familie van Schaik aan zijn verplichtingen voldaan heeft – met assistentie van maar liefs 6 bureaucraten – is dat zeker het geval. We hebben nog nooit in zo'n dure haven gelegen en dat met nul voorzieningen. De tax voor het eiland is progressief per persoon/per dag en dan apart nog een 10 daags entree om het natuurreservaat – 75% van het eiland – in te komen.
Nadat we van de eerste schrik bekomen zijn, huren we de volgende dag een buggy: een oude VW- kever onderstel met plastic "auto" zonder deuren maar met grote wielen. Er zijn maar twee stoelen en ik mag achterop met geweldig uitzicht over het dakje heen. Jeroen scheurt ons over het eiland. De Fernando Highway is wel 15 km lang en bijna het enige asfalt. De overige weggetjes zijn kuilen met kinderkopjes en grote plassen.
Eerste dagen: regen en zonneschijn, Picorots links 

Het hele eiland ademt in een zomerhuisjes sfeer: alles is een beetje oud of net niet af, niets is erg, met je natte badpak gewoon de bus of restaurant in, alles en iedereen leeft buiten. Ook al is het regenseizoen, niemand maakt zich druk of heeft een jas. Als het regent wordt je nat, als de zon even later weer schijnt ben je zo weer droog en zo niet dan niet. Omdat het eiland zo klein is ben je overal snel en ook zo weer terug. De natuur is geweldig mooi en super groen door de regen. Overal bloeien bomen en struiken.
Een van de hoogtepunten is de dolfijnenbaai, waar 's morgens net na zonsopgang honderden - soms wel duizend - dolfijnen komen om uit te rusten en te spelen. Wij willen dat graag mee maken en gisterenmorgen om kwart voor vijf ging de wekker. Nog niet helemaal gewend aan de snelheid waarmee we ons verplaatsen op het eiland, zijn we vervolgens een half uur te vroeg bij het bezoekerscentrum. Om half zeven mogen we het wandelpad op, een kilometer door regenwoud met onder andere manshoge bloeiende jasmijn. Op het uitkijkpunt hoog op de rotsen zien we vooral vogels, maar we zijn een beetje teleurgesteld: 25 dolfijnen komen na een uur in de regen de baai in. De ranger vertelt ons dat haar collega gebeld heeft: ze zitten vandaag in de baai bij het fort Villa de Remedios. Dus de omgekeerde weg terug, scheuren naar het fort, naar boven gelopen, schuilen voor een stortbui (de laatste voor vandaag) en dan naar de kantelen van het fort. We zien inderdaad honderden dolfijnen. Ze spelen, springen, zwemmen en dat doen ze...... op ongeveer 10 meter van onze eigen boot! Best moeilijk hoor om toerist te zijn. Maar morgen slapen we uit en gaan dan om half negen met een kop koffie op ons achterdek naar de dolfijnen kijken!
Mooie stranden

De stranden zijn topklasse, van de vier mooiste stranden van Brazilië zijn er drie op Fernando.
En dan zijn er nog 22 waar je ook je ogen uitkijkt en je met een beetje geluk in je eentje zit. Als je niet in je eentje zit, kijk je trouwens ook je ogen uit want de badmode is hier iets anders dan in Nederland. Topless bestaat niet, maar verder hebben de dames soms zo weinig aan dat het meer touwtjes met minidriehoekjes zijn dan badpak.

Ieder land is weer anders en dat merk je aan de gewone dingen. We vinden op de hand wassen heel vervelend, dus zoeken we snel een Lavandaria. Meestal gaat dat per kilo, maar hier gaat het á la carte. Ieder stukje was heeft een eigen prijs en wordt zorgvuldig gesorteerd en geteld. Het gaat goed tot de onderbroekjes. 20 stuks wassen kost ruim € 40,- ( géén typefout). Dat gaat mij te ver en ik neem ze weer mee om zelf te wassen. De rest ( twee grote AH tassen) kost evenveel, maar die mogen ze houden en komen morgen schoon weer terug: heerlijk!
In een aantal restaurants is het net andersom. Daar staat een buffet klaar, neemt waar je trek in hebt en dan wordt je bord gewogen en betaal je een prijs per kilo. Het is goed eten en zeer redelijke geprijsd. Dat komt goed uit, want er zijn hier zoveel leuke dingen te doen dat boodschappen doen en koken heel laag op de prioriteiten lijst staat.
Hagedisje wat alleen op Fernando voorkomt

In de middag snorkelen we in de Zuidoost baai, erg mooi en omgeven door hoge rotsen. We zwemmen tussen roggen, tropische vissen en enorme zeeschildpadden. Grazen met een handicap is het voor de schildpadden, want ze knabbelen zeewier en de stroming sleurt ze steeds een stukje verder. Nooit gerealiseerd dat schilpadden adem moeten halen, maar het beeld dat een enorm exemplaar (+1 meter schild) naast me naar boven zwemt om juist dat te doen, zal ik niet snel vergeten. Uit mijn ooghoek zie ik een haai (ongevaarlijk) en een trompetvis. Gisteren snorkelden Jeroen en ik in een ander gedeelte en zwommen we opeens in een school met duizenden visjes (maat sardines). Hoe bestaat het toch dat ze allemaal tegelijk bewegen? De bruine Booby's hebben ze ook gezien en duiken een paar meter verder om de beurt in het water om er op hun manier van te genieten.
We sluiten af met zonsondergang op een sterrenstrand met reuzensurfgolven. Ze hebben niets teveel gezegd: het is het mooiste strand wat ik ooit gezien heb. En dat was pas twee dagen?

Het blog gaat nog via de boordradio, internet is schaars en de foto's volgen dus later. Als we tenminste de duizend foto's van Jeroen ooit uitgezocht krijgen.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

woensdag 17 april 2013

Atlantische oversteek - dag 10

16 april – middagpositie: 03.35'Z 32.22'W – 10e etmaal, 137 mijl
Aankomst Fernando 15.15 uur boordtijd 18.15 Nederlandse tijd 03.50'Z 32.24'W
totaal gevaren 1371 mijl in 239 uur waarvan ongeveer 33 motoruren

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de ankerpositie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-+2+00+N+29+45+W+-+00+14+N+30+35+W+-+1+31+S+31+18+W+-+3+50+S+32+24+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Er zat nog wat venijn in de laatste nacht. Niet zozeer in zwaar weer maar in de combinatie regen, warmte en wisselende wind. We varen een regengebied in wat uren duurt. De goede kant daarvan: de boot knapt er enorm van op en de zeilen zijn mooi schoongespoeld. De andere kant: alle ramen moeten dicht en het zeil hijsen/koers bijstellen/motor starten levert steeds een nat pak op. Het makkelijkst is dit alleen met reddingsvest aan te doen, koud is het namelijk in de verste verte niet. Slapen voelt als in een natte plastic zak liggen, het is overal benauwd en zo vochtig dat de druppels aan de binnenkant van de luiken naar beneden vallen.
Goed, dat gezegd hebbende valt het ook wel weer mee, het wordt namelijk vanzelf ochtend. Het weer klaart op, de zon komt door. We varen een aantal uren met motor en grootzeil. Net als Roel alle zeilen naar beneden heeft komt er om 11 uur weer wind en zeilen we toch de laatste uren naar Fernando.
Douchen, haren wassen, bijboot opblazen, anker klaarmaken, opruimen, want we zien de puntjes van de Pico de Fernando aan de horizon.
Misschien wel een van de leukste momenten van het lange afstand zeilen, de voldoening om de bestemming aan de horizon te zien opdoemen.
Jan van Gent achtigen (hier vast Juan de Olinda's) komen ons als eersten begroeten, bij het eiland zien we grote zwarte vogels met lange poten: fregatvogels??, kleine zwarte sterntjes en de eerste insekten in 10 dagen. We zijn er, het ziet er groen uit, we zijn benieuwd. Het eiland ziet er grotere uit dan verwacht.

Om 15.15 laten we het anker vallen in mooi helder water. Even opruimen en wat drinken, de bijboot ligt al in het water en dan naar de kant. Eerst inklaren, bank, bar en bakker en dan kijken we wel. Even rustig aan en genieten van het aankomen. Ik verheug mij op een terrasje, een glaasje wijn en vaste wal.

Tot over een paar dagen met het eerste verslag van Fernando de Norhonha.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

maandag 15 april 2013

Atlantische oversteek - dag 9

15 april – middagpositie: 01.31'Z 31.18'W – 9e etmaal, 117 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de middagpositie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-+2+00+N+29+45+W+-+00+14+N+30+35+W+-+1+31+S+31+18+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Na de evenaar hebben we geen wind meer en gaat de motor 24 uur aan. Geen wind, maar het weer is wel bijzonder hier. 's Morgens vroeg en tegen de avond komen er steeds meer wolken. Ik heb nog nooit zulke grote cumulus wolken gezien, wel 1.500 meter hoog schatten we. Grote helderwitte bloemkoolwolken tegen een hardblauwe achtergrond en de onderkant recht alsof er een liniaal langs gelegd is. Soms wel 10 achter elkaar. Als de onderkant donker wordt, is dat de voorbode voor regen. De wolken lossen dan helemaal op in enorme regenschermen. Ik zit tijdens mijn ochtendwacht van 5 tot 8 op het voordek en heb het gevoel dat ik in een BBC-natuurfilm zit. Wat een kleuren en vormen en de wolken veranderen ieder moment. Het grappige is dat zelfs als ze heel donker zijn het toch lekker warm blijft en de zee zo glad als een spiegeltje. Het draagt bij aan het film gevoel. De buien trekken allemaal langs ons heen, jammer want we kunnen nog wel wat spoelwater gebruiken voor al het Sahara-stof. De regen gisteren heeft meer "vuil"gemaakt dan schoongespoeld.
Na de pannenkoeken bij het ontbijtje gaat de motor een halfuurtje uit en zwemmen in het heldere diepblauwe water. Er groeien allemaal diertjes op de waterlijn en de huid, zeker aan de kant waar we een week het zeil gehad hebben. Op het blauw zit geen anti-aangroeiverf. Dat wordt poetsen op Fernando. Het water is nu bijna 30 graden en het is heerlijk om even van de boot te zijn en de benen te strekken. We zwemmen dan ook met plezier een paar rondjes rond onze vriendin. Eén van ons blijft steeds op de boot, als haaienwacht. Geen idee waar die beesten zitten, maar zou zomaar hier kunnen zijn toch? En stel nou dat hij net trek heeft in een lekker hapje? Wij hebben geen vis gezien, behalve die paar die vliegen.
Het is erg warm en toch lekker én het één na laatste etmaal. Dat geeft een andere energie dan de eerste dagen. Er zijn bijna geen golven, dus aan boord kunnen we van alles doen. Diesel wordt bijgevuld uit de reserve jerrycans (niet nodig gehad) en ook de watertank wordt bijgevuld uit de reserve voorraad. Er wordt opgeruimd en plannetjes gemaakt wat we morgen gaan doen als we aankomen. En na de lunch wordt nog een keer gezwommen, een lekker dagje......
Eind van de middag bouwen de wolken weer op. Op een gegeven moment zitten er op driekwart van de horizon zware buien. Behalve waar wij heen varen. Ik hoop op een echte bui en die krijgen we net als we genieten van ons happy hour. Geen stortbui, maar alles spoelt wel lekker schoon. Genieten doen we ook in de regen, want met deze temperatuur is het eigenlijk heerlijk.
De wind komt weer een beetje tot leven en voor zo lang het duurt zeilen we. Fijn met koken en eten.
Nog één laatste weerkaart opvragen, nog één keer de nachtwachten, morgen het laatste oversteek blog. We zijn er bijna, nog maar 120 mijl! Aftellen nu....

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

zondag 14 april 2013

Atlantische oversteek - de evenaar gepasseerd

14 april – middagpositie: 00.14'N 30.35'W – 8e etmaal, 120 mijl
Evenaar: 00.00'N/Z 30.45W 17.00 boordtijd, 20.00 Nederlandse tijd

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de middagpositie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-+2+00+N+29+45+W+-+00+14+N+30+35+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Anouk heeft de reacties op het blog doorgestuurd, die kunnen we via de boordradio zelf niet ophalen. Het is erg leuk om te lezen hoe jullie meelezen en leven, dank jullie wel!

Toch nog een goed etmaal gevaren: 120 mijl! Na de genaker gisteren twee uur de motor aan en zelfs voor het eerst in een week het grootzeil gestreken. De verwachting: 0 wind. Maar.... rond half acht komt er toch weer wat beweging en kan het zeil weer gehesen en uitgerold. De wind trekt nog wat aan en we varen met 4 of 5 en soms zelfs 6 knopen door de nacht. We zien een piepklein maansikkeltje aan het begin van de nacht en een prachtige sterrenhemel. Ieder uur dat we zeilen is meegenomen! Vanmorgen was het weer heerlijk: zonnig, gladde zee, lekkere wind, kortom zoals in onze dromen.

Het gaat gesmeerd. We bereiden ons voor op de evenaar en de komst van Neptunus. Het is natuurlijk maar een lijn op onze zeekaart, maar de klank is magisch. Het maakt de dag anders dan andere dagen, verwachtingsvol.
Het herinnert me aan onze zeilvakanties met de kinderen. Als er bij regen of andere tegenslag iemand bedacht dat Hondje (de knuffel van Anouk) jarig was. Dan kwam er gelijk actie: er werd gebak gehaald, versierd, slingers en cadeautjes gemaakt, gezongen en natuurlijk uitgebreid en feestelijk gegeten. Die dagen hebben een gouden randje.
Tijdens mijn nachtwacht heb ik een aandenken gemaakt voor dit moment. Er staan lekkere hapjes klaar en een paar cadeautjes van vrienden. Voor één keer deze reis wordt het strikte alcoholbeleid opgerekt en staat er champagne in de ijskast. Nog 6 mijl, nog 5........
Neptunus laat nog even voelen dat er met hem niet te spotten valt. 4 mijl voor de evenaar krijgen we twee buien over, de eersten sinds november! Ook flinke windshifts en als we niet uitkijken varen we west in plaats van zuid. De evenaar komt tergend langzaam dichterbij, om ons heen nog dreigende luchten maar we houden vol. Nu valt de wind helemaal weg, nog 1,2 mijl....
Roel is praktisch en start de motor, mijn romantische plan om het helemaal zeilend te doen wordt 1 mijl onderbroken. De evenaar passeren we dobberend op het zeil en Neptunus doopt de bemanning met champagne (en krijgt zelf ook wat) en lekkere hapjes. Op een goede reis!
Voor het eerst in alle zeiljaren varen we op het zuidelijk halfrond. Vandaag merkten we al dat de zon door het noorden draaide in plaats van zuid.
Nog 250 mijl te gaan tot Fernando de Norhonha, wat klinkt dat al dichtbij!

Tot morgen...

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

zaterdag 13 april 2013

Atlantische oversteek - dag 7

13 april – middagpositie: 2.00'N 29.45'W – 7e etmaal, 124 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-+2+00+N+29+45+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Vannacht zwaar bewolkt, in de verte bliksemschichten, maar te ver weg om de donder te horen. Tegen verwachting in hadden we vannacht goede wind en liepen 6 tot 7 knopen. In de ochtend hebben we al een paar keer flinke buien langs zien komen, zelfs een keer gereefd, maar ze trekken om ons heen. Er lijkt toch een patroon in te zitten. Overdag neemt de wind steeds verder af, rond 5 uur is hij bijna weg. In de loop van de avond en nacht neemt de weer wind toe.
Volgens de weerkaarten die we vandaag via de radio opgehaald hebben, is het nu echt afgelopen met de wind de komende dagen. Maar wie weet?

Roel en ik hadden ons dit traject heel anders voorgesteld. Zonnig, warm en gladde zee en zo, een soort Bounty eiland maar dan zonder palmen. Het is meestal bewolkt, warm en vochtig, en zeker nu de wind weg is, benauwd. De luchten zijn soms erg dreigend.
De mannen hebben net de genaker opgezet, ons prachtige, lichte wind regenboogkleuren voorzeil. Allemaal in de hoop het aanzetten van de motor nog even uit te stellen. Wel met de hand sturen, want Saar kan hier niets mee. Jeroen roept al om factor 50 en zijn happy hour biertje om dat vol te houden.

Vandaag ook de keerzijde van het tropische leven geproefd, nou ja Roel dan! De muesli bleek een levendige boel geworden: vol beestjes! Al sinds ons vertrek uit Nederland verpak ik alle rijst, meel en dergelijke apart van elkaar in twee ziplock plastic zakken. Het levert nu profijt op want de beestjes zitten alleen in de muesli van La Gomera, die gaat dus de zee in. Eerder deze week had ik al kleine zwarte beestjes in de rijst, maar die komen gelukkig boven drijven met koken en worden dan verwijderd. Ook daar lijkt de schade beperkt tot een enkel pak. Roel gaat aandelen nemen in de firma Ziplock nu ik besloten heb om de zakjes nog maar 1 keer te gebruiken om kruisbesmetting te voorkomen. Mijn arsenaal verdelgingsmiddelen is aanzienlijk en zoals vandaag voel ik mijn Mevrouw Helderder*gelijk. Sinds de Canarische Eilanden hebben we al drie kakkerlakken gesignaleerd en ook hen was een kort leven beschoren. Ik vraag natuurlijk eerst iedere kakkerlak of het Zaza is, maar dat zijn ze gelukkig niet.
Het leven met huisdiertjes lijkt bij een zeereis te horen. Ik weet alleen nog niet zo goed hoever ik dat toe wil laten. Chris raadde in Banjul al een zeef aan om de grootste kevertjes uit de meel te zeven voor het bakken. Ik zei: "Die heb ik echt niet nodig hoor..." In Recife toch maar even een halen.

Verder gaan we onze "afspraak" met Petrus en Paulus missen. Dat zijn twee rotspunten midden in de oceaan, zo'n 15 meter hoog. Voornamelijk bewoont door vogels en een enkele Braziliaan die daar op aanwijzing van de regering vertoeft. Het lijkt vooral om het bijbehorende vis-territorium te gaan en de Braziliaanse aanspraak daarop. Volgens de verhalen woont er ook al 15 jaar een vrouw en zijn bezoekers welkom als ze een fles drank meenemen. Het had ons wel leuk geleken daar een borrel te gaan drinken, maar volgens de verwachtingen zijn we er 3 uur vannacht of zo. Helaas, maar dat laten we maar voorbij gaan. We hebben er ook niet veel zin om er een dag te blijven liggen op open zee.

Morgen de evenaar???

* zie Pluk van de Petteflet, A.M.G. Schmidt

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Passage of time

Rather than write a daily update, here are some thoughts on the passage of time, and slow changes during the crossing. Today was the first tropical day; To me this mean a day where you sweat even if you sit in the shadow doing nothing trying to be cooled by the breeze.

Given that this is only a small crossing, probably the smallest possible crossing the Atlantic, it seems silly to remark that it seems like a very long time since we left the Cape Verdes. This may be due to the rhythm of the shifts, 3 hours on guard, 6 hours off guard, which jumps one shift every day, so the next you are one shift later.
The most important task during the watch is to keep an eye out for other ships, by scanning the horizon every 15 minutes and checking for the beacons of the larger commercial vessels on the plotter. You also look after the wind-pilot, the course and the sails. When you are alone at night you wear a life vest and chain yourself to the ship with a 'life line' for safety. During my watch I tend to sleep outside in the cockpit, using an egg timer to wake me every quarter hour for the round. The watches and rounds mean you wake up multiple times every night, and also gives days am ordered similarity which makes it hard to pinpoint the passage of time. As the sails and the wind-pilot hardly need adjusting, once or twice a day at most, there is a lot of free time which is mostly spent reading.

The water temperature has increased slowly to a balmy 29 degrees, making the salt water wash on deck every day or second day a lot more comfortable. The salt water wash is followed by a brief freshwater rinse, as freshwater is rationed, for it will be hard to refill the holds until we reach Recife in a week or two.

Our noticeably dwindling supplies of vegetables and fruits hanging in nets from the main cabin ceiling also mark the passage of time, although there probably is still enough canned and dried food stowed away around the ship for a month of two.

There is little to report in the way of animal or human life outside the ship, our efforts to fish up some dinner having been fruitless so far, and only a single bird has been sighted all day. The wind gradually decreases during the day, to the point where the sails flap and slap the rigging and then picks up again at night. The action of the waves is unpredictable; multiple sets of waves are at action at once, and interact mysteriously leaving the boat sailing smoothly for ten minutes, and then roll roughly for 10 seconds or so before settling in for the next calm period, without us being able to observe any particular wave or pattern that causes this.

we haven't yet crossed the equator, but we have crossed the point where the sun is straight above at noon, meaning that the sun now rises on the right and sets on the left, when facing towards it. On starry nights there is quite a noticeable difference in the stars, the pole star is now lost in the haze just over the sea, while Ursa major is still pointing at it. The southern cross is ever higher pointing out the direction to go.

The weather charts indicate tomorrow we should reach the doll-drums.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

vrijdag 12 april 2013

Atlantische oversteek - dag 6

12 april – middagpositie: 4.00'N 29.32'W – 6e etmaal, 146 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-fen&MS=bm&DU=nm

We varen pal voor de wind en op de golven geeft dat af en toe aardige schuivers. De nacht begint met veel bewolking, maar later wordt het helder met een prachtige sterrenhemel. s' Morgens vroeg heb ik een tegenligger, cargoschip de Dynawave. Hij komt vlak langs, dus roep ik even op, zodat ik zeker weet dat hij zijn koers houdt. Omdat ik het schip lang van te voren al zie op de plotter, kan ik voor de wind met een klein beetje opsturen toch nog voldoende afstand houden. De Dynawave is op weg naar Rotterdam en hij heeft beloofd daar de groeten van ons te doen.
Verder niets gezien vandaag, geen vogel, geen vis, niets. Jammer genoeg ook niet aan de hengel.
We hebben weer een goed etmaal qua afstand en sfeer!
Jeroen is aan een speelfilm begonnen, lekkere salade en houmous gemaakt, beetje dekzwemmen, lezen en prutsen: de dag vliegt voorbij. Jeroen vindt het nu echt tropisch worden: overal warm, zelfs in de schaduw.
We lezen in het dagboek van Darwin over de Atlantische oversteek op de Beagle en zijn nu in de Lonely Planet van Brazilië begonnen: leuke vooruitzichten.
In de loop van de middag is de wind nu aan het afnemen. De golven gelukkig ook, zo houden we gelijke tred. Maar 140-160 mijl per etmaal zit er niet meer in.

Tot morgen

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

donderdag 11 april 2013

Atlantische oversteek - Halverwege!

11 april – middagpositie: 6.12'N 28.45'W – etmaal van 140 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-fen&MS=bm&DU=nm

We hebben 710 mijl afgelegd sinds ons vertrek en zijn daarmee na 5 dagen in afstand ruim over de helft. We zijn heel tevreden over de dagafstanden, maar we weten ook dat de doldrums - de gebieden met weinig wind - nog moeten komen. Twee nachten geleden zag ik met het bijwerken van het logboek dat we nog ongeveer 7 dagen te gaan hadden en de moed zakte mij even in de schoenen: 7 dagen nog in deze schommelende wereld. En toch: het went. De dagen lopen in elkaar over, veel tijd om te lezen tussen de klusjes door. Het is fijn uit te kijken over de lege zee die iedere dag anders is en 's nachts de sterren te bewonderen. Jeroen had zelfs een opwindende nachtwacht: op de plotter kwam een vrachtschip voorbij. Het was zo'n donkere nacht dat het schip zelf met het blote oog niet te zien was.

Aan boord is de sfeer relaxed en prettig. Jeroen heeft de hengels tevoorschijn gehaald, ik heb een broodje gebakken, Roel leest en prutst wat aan de boot. Het is nu echt warm en vochtig aan het worden en afgelopen nacht heb ik voor het eerst in t-shirt en shorts mijn nachtwacht gedaan. Overdag komen we niet verder dan een zwembroek. De zeewater temperatuur is 28,6 graden, maar we gaan te hard om te zwemmen. We koelen onszelf met putsen zeewater en spoelen af met wat zoet water. Voor de oversteek van maximaal 2 weken en een weekje Fernando de Noronha hebben we 500 liter water bij ons en na 5 dagen is er zo'n 120 liter water gebruikt. Dat gaat dus wel goed. Het water uit de tanks moet gekookt worden voordat we het drinken en daarnaast gebruiken we ook nog mineraalwater (80 liter bij vertrek) en een flinke verzameling blikken en pakken. Alles is beperkt maar lijkt ruim voldoende voor de reis. Alleen het fruit is bij deze temperatuur snel rijp en daar is de bodem van de voorraad in zicht.

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

woensdag 10 april 2013

Atlantische oversteek - dag 4

10 april – middagpositie: 8.29'N 28.11'W etmaal van 155 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+08+29+N+28+11+W&MS=bm&DU=nm

Een nog rustiger dag vandaag. De wind neemt af, meer zeil hebben we niet, maar gelukkig nemen ook de golven af, waardoor we de snelheid redelijk weten te handhaven. Bewolkt, de zon loodrecht boven ons, maar de temperatuur blijft aangenaam. Wel zijn de truien en lange broeken voor 's nachts nu naar de kast verhuisd. Opmerkelijk is dat de watertemperatuur iedere dag een graad toeneemt. Spoelen met zeewater begint al op een warme douche te lijken.
We lijken wat meer in een ritme te komen, ook omdat het schip minder beweegt en ieder heeft zo zijn eigen bezigheden. Er wordt veel gelezen, uitgebreid gekookt, gefotografeerd, wat met pc, zender en de nieuwe satelliet-telefoon gespeeld, gepraat etc.
Zoals altijd gaat er ook het een een ander stuk en dat wordt weer gemaakt. Een simpel iets als een lampje van het kompas wat de geest geeft, loopt uit op een mini-project. Want het is wel nodig daarvoor een nieuwe draad te trekken. En dat op een boot die geen seconde stilligt en waar iedere duizendste golf opeens twee keer zo hoog is als zijn broertjes en zusjes. Oorzaak van dit alles, zout water wat ondanks vulkaniserend tape toch in een verbinding is gekomen en en passant ook de eerste halve meter kabel heeft aangetast. Het zoveelste voorbeeld van de effecten van zout, zon en beweging.

Keerzijde van de bewolking is dat de zonne-panelen onvoldoende opleveren en we dus bijna iedere dag de motor een uurtje moeten laten draaien om stroom op te wekken. Een onderbreking van het geluid van Tara die door de golven klieft. Andersom levert het weer warm water voor de afwas. Komt er in Brazilie dan toch zo'n windgenerator achterop?

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

dinsdag 9 april 2013

Atlantic crossing - day 3

9th of April – noon position: 10.54'N 27.27'W distance covered in the last 24 hours 148 nm

Map with position and path
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-fen&MS=bm&DU=nm

day two and three have been quiet on-board, the wind is gradually decreasing, and we unfurl more and more sail to make the most of the wind while it lasts, as the zone around the equator is known for it's calms, the doldrums. Other than one or two freighters which pass about 40 nm away and which we cannot see and wouldn't know of if not for their position beacons. We haven't seen any sign of human life in the last 48 hours. There has been no sign of the other yachts which left the Cape Verdies for Fernando da Nouronha around the same time as we did, which can be explained by differences in speed between the yachts and different strategies for the crossing and making the most of the wind.

One particularity of this particular crossing is that you sail southwards far more than westwards: 22 degrees to the south and 7 degrees to the west. The sun is almost straight above at noon now.

More news tomorrow

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Atlantische oversteek - dag 3

9 april – middagpositie: 10.54'N 27.27'W etmaal van 148 mijl

klik op deze link en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Rustige dag vandaag. Op een paar vliegende vissen en vogels na geen dier gezien. De zon komt vaker door de wolken en de temperatuur stijgt, maar is nog erg aangenaam. Er komt geleidelijk minder wind en dus zetten we in gelijke mate meer zeil. Een soort omgekeerde striptease: het grootzeil ongereefd en de genua (het grote voorzeil) nog een beetje ingerold tegen het klapperen. Tot nu toe blijven we zo rond de 6 knopen varen. De golven zijn nog zo rond de 2 meter nu en dat blijven ze voorlopig volgens de voorspellingen. Gisteren een stuk voor de wind gezeild, maar om 2 uur vannacht het voorzeil ook over stuurboord gezet. De wind draait wat meer oost en zo kunnen we toch onze koers van 210 graden houden. In de avond waren er grote zwarte wolken en elders dachten we regen te zien, maar ze passeerden allemaal zonder regen of veel wind voor ons. De sterrenhemel was verder prachtig. De Grote Beer verschuift langzaam verder naar het noorden en het Zuiderkruis verschijnt in het zuiden. Op open zee zijn de sterren erg helder, zeker zoals nu als er geen maan is. Dat ze daar vroeger op konden navigeren dwingt zoveel respect af.
Roel en Jeroen rekenen uit dat we al bijna loodrecht onder de zon varen, de zon staat op de 7,5 graad noord. Dus morgen komen we in de buurt.

Wil je zien in welke weer we varen kijk dan op: passageweather.com en het Noord-Atlantisch vierkant selecteren. Deze site gebruiken we voor vertrek als we nog internet hebben om het weer en de golfhoogten te volgen. Nu we op zee zijn sturen we via de boordradio een mail aan een weerstation en die stuurt dan per ommegaande post een mail terug met de wind voorspellingen. Dat doen we iedere dag en maken zo een inschatting van de etmalen die komen.

Bij een Atlantische oversteek had ik altijd gedacht dat we van oost naar west zouden varen, maar wij varen bijna noord – zuid. Mindelo ligt immers op 18 N en 25 W en Fernando de Norhonha op 4 Z en 32 W, dus 22 graden zuidelijk en maar 7 westwaarts.
We lezen nog een stukje, nemen een zeewater douche van 26,5 graad en dan is het tijd voor happy hour.....zwaar leven!

Tot morgen

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

maandag 8 april 2013

Atlantische Oversteek - dag 2

Middagpositie 8 april: 12.48'N 26.13'W

Afgelopen etmaal 145 mijl gevaren. Vannacht zonder kotter omdat de boot aardig lag te rollen en zonder was iets stabieler, maar wel ten koste van snelheid. De nacht was donker, bewolkt en vrijwel geen maan meer. Verder geen bijzonderheden.
Vanmorgen de kotter aan bakboord gezet, het 1xgereefde grootzeil staat aan de andere kant over stuurboord. We varen nu pal voor de wind en houden de snelheid aardig rond de 6 knopen. Dat is fijn. Het schip rolt op de golven afwisselend de ene en andere kant op. Niet erg makkelijk maar het went.
We lezen en kijken uit over zee. Vandaag is het weer bewolkt en de zee heeft een mooie diep blauwe kleur. Het zeewater is rond de 24 graden en de bovenlucht lekker t-shirt temperatuur. Verder is er niet veel te zien, zelfs nog geen dolfijn vandaag.
Het bijzondere van de doldrums zijn de zogenaamde squalls, hevige felle buien met af en toe veel wind. Ideaal om te douchen en om de watertanks bij te vullen, als je tenminste op tijd een deel van de zeilen weghaalt. Squals kunnen tamelijk spontaan ontstaan, zijn niet altijd goed zichtbaar en dan wordt je erdoor overvallen. Oppassen dus! Met spanning wachten we op de eerste squall, want de boot is door het Sahara-zand in combinatie met al het zout erg vies. Een stevige bui zal Tara goed doen.

Op de zeedagen draait het programma rondom de wachten, eten maken en opeten en twee maal bijhouden van het logboek. Vanmorgen een broodje gebakken: lekker om weer bruin brood te eten!
Jullie zouden even om een hoekje moeten kunnen kijken: Roel doet de afwas, maar het water klotst uit de afwasbak en alles wat hij neerzet schuift alle kanten op en dan zichzelf nog vasthouden en toch afwassen. Brood maken gaat ongeveer ook zo.
Hester heeft een usb-stickje met fijne muziek meegegeven (dankjewel Hes!) en dat geeft een lekker Braziliaans sfeertje aan boord. We gaan zo buiten douchen in de kuip: eerst met zout water en naspoelen met zoet om zoet water te sparen. Dan is de dag alweer bijna om.

klik op deze link, en al shet goed is verschijnt dan de kaart met de positie

http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

zondag 7 april 2013

Brasil, here we come! - dag 1

De oversteek van de Kaap Verden naar Brazilië is een bijzondere, niet alleen omdat we de evenaar passeren, maar vooral door het weer. De strook rond de evenaar wordt immers gekenmerkt door de gebieden met windstilte, de zogenaamde doldrums. Dit is het stuk waar de warme lucht recht naar boven gaat en wat veelal wordt aangeduid als de kraamkamer van het weer op aarde. In het verleden kostte het schepen vaak weken om er doorheen te komen, nu is het vooral een kwestie van goede weerkaarten en voldoende diesel. De theorie van de oceaan-passages vertelt dat we eerst met de noordoost passaat zuidwaarts moeten tot na de doldrums en dan met de zuidoost passaat in een ruime koers richting Brazilie varen. Helaas verschillen theorie en praktijk weer eens. In een groot gebied ten zuiden van de Kaap Verden zit al weken geen wind en ook de komende week is het er erg rustig. Daarmee komt een andere variant in zicht: gewoon de kortste lijn volgen. En het aardige wil dat de noordoost passaat daar tot bijna aan de evenaar met 3-4 Beaufort doorblaast, waarmee de oversteek van iets meer dan 1300 mijl naar het eiland Fernando de Norhonha in een dag of 10 te doen moet zijn. Groeten Roel

7 april 12.00 boordtijd, 123 mijl gevaren, positie 15.05'N 25.40'W
klik hier voor de kaart http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Gistermiddag rond 4 uur uit Mindelo vertrokken. De afgelopen dagen stormde het aardig rondom de eilanden en nog meer ten Noorden daarvan. Hoge golven dus en die hebben we even afgewacht. De voorspelling is nu Noordoost 4 tot 5 golven 2-3 meter, beiden de komende dagen afnemend.
Voor het vertrek de gebruikelijke zaken: water, diesel, alle apparaten opgeladen, opgeruimd en voldoende eten voor een week of drie. Op Fernando is niet veel te krijgen dus we nemen ruim mee. Alle netjes hangen vol met fruit en groente, het ontwerp van de netjes is aangepast dus we hopen dat het daar nu ook de hele reis blijft liggen.
We gaan eruit met een dubbel gereefd grootzeil. Het kanaal tussen Sao Vicente en Santo Antao aan de overkant is berucht door de sterke winden. We schieten wel lekker op en hebben de wind schuin achter, dus dat is prettig. Nadat de eilanden voorbij zijn rollen we ook de kotter uit. Gemiddelde snelheid ruim 6 knopen. De golven zijn inderdaad nog hoog dus we rollen van de ene naar de andere kant. Opwarm eten gaat net en slapen is een beetje uitproberen. Zo'n eerst nacht is altijd omschakelen. Jeroen en ik hebben een zeeziekte pleister geplakt uit voorzorg en het gaat erg goed. Wachten met z'n drieën zijn een makkie! 6 uur slapen achter elkaar een luxe!
Overdag is het de hele dag bewolkt, de zon zien we nauwelijks. Weinig laden dus met de zonnepanelen en de koelkast, onze grootste verbruiker, gaat op handmatig. Andere schepen zien we er maar 1, erg rustig hier. Een groep kleine dolfijnen zwemt een poosje om de boot, altijd leuke afleiding. De bewegingen van het schip zijn erg onvoorspelbaar dus dingen pakken of aangeven een kunst, tandenpoetsen trouwens ook. Iets zomaar neerzetten vrijwel altijd een duik naar de grond.
We varen nu ter hoogte van Fogo en Brava de twee zuidwestelijkste eilanden van de Kaap Verden, maar te ver weg om te zien. Vanaf nu alleen nog water....
We hebben net het tweede rif eruit gehaald want de wind neemt wat af en we willen graag op de 6 knopen blijven zitten. En zo gaan we onze tweede nacht in. Tot morgen Jacomine

7th of April 12.00 ship's time, 123 Nm so far, position 15.05'N 25.40'W
Here is the map: http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-fen&MS=bm&DU=nm

The wind has calmed slightly, allowing for one reef to be taken out, but the waves are still quite high at times, rolling the boat -20 +20 degrees, which makes sleeping or cooking quite difficult. It's been a quiet day at sea, with only a pod of dolphins and some flying fish to keep us company. The flying fish, I'd never seen before and look like very large dragonflies because of their wings. With some luck some of them will land on the deck during the night so we can eat them for breakfast. While you keep watch at night you are alone on the deck for three hours and you look around the ship every 15 minutes so see if there are any other ships on collision course and to see, though the horizon was empty the entire day except for a distant cargo ship. The anti-seasickness patches, have quite a few side effects, to the point where I might be better off without them. There won't be much moon tonight, so we'll have to sail by starlight alone, and the fluorescence of the algae when they are disturbed by the bow-wave.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

vrijdag 5 april 2013

Sao Vicente & Santo Antao - 25 maart-5 april

De tocht van het eiland Santiago naar Sao Vicente is inderdaad scherp aan de wind. We wachten tot de harde wind wat afgenomen is en gaan op pad. De te zeilen afstand is 170 mijl. We varen eerst oost om Santiago heen om hoogte te winnen, dan tussen Santa Lucia en Sao Vicente door om uit noordelijke richting het kanaal in te varen naar de haven van Mindelo. De kortste weg is niet bezeild en in het kanaal tussen Sao Vicente/Santo Antao staat vaak een extra sterke noordelijke wind door het tunnel effect van de twee eilanden (met bergen) naast elkaar. Daar tegenin te gaan schijnt gekken werk te zijn: omvaren via Santa Lucia is het devies.
We verbazen ons erover dat op de kaart Santiago – Sao Vicente een kippeneindje lijkt omdat je dan de Kaap Verden in één plaatje ziet, de werkelijkheid is anders. 170 mijl is van Scheveningen naar Brighton, een afstand waar we voorheen een weekje over deden. We doen er 36 uur over en hebben een prachtige maanverlichte nacht. De tocht zelf is pittig door de koers hoog aan de wind en de golven. Ik ben helaas weer zeeziek, maar rijstwafels doen het goed.

Mindelo is de enige jachthaven van de Kaap Verden. Hier ontmoeten we ook weer zeilers op het terras en het is leuk ervaringen en plannen uit te wisselen en bij te praten. Mindelo is een zeer levendig stadje met een "oud" centrum gebouwd rond 1890, de hoogtij dagen van Mindelo. Hier kwamen de schepen kolen en verse waar laden om daarna door te varen naar Zuid Amerika. Er staan mooi opgeknapte gebouwen in het centrum, een grote overdekte markt en vele "supermarkten" die in werkelijkheid kleine winkeltjes zijn. Met een beetje zoeken is wel alles te vinden, zelfs pindakaas! Van de Margna hebben we tips gekregen voor restaurantjes, en zo belanden we in Matijim bij Christina. Een piepklein restaurantje en erg gezellig. Christina spreekt Frans, dus dat is een bijkomend voordeel. We eten er verschillende keren. Er is veel live muziek in de café's en restaurants. De leukste avonden hebben we bij Christina's waar 2x een jamsessie is met verschillende mensen die spelen voor de lol. Eén van hen is Luis, hij woont al 39 jaar in Australië maar is nu met pensioen. Luis is geboren op de Kaap Verden, heeft 10 jaar in Nederland gewoond en gewerkt en is daarna naar Australië gegaan. Nu reist hij van de ene plek naar de andere en maakt overal muziek. Muziek zit in zijn ziel en zijn oprechte plezier om te spelen is aanstekelijk. Hierna gaat hij naar Nederland, bij zijn zoon op bezoek. Zo horen we veel verhalen van Kaap Verdianen die elders gewoond hebben en terug zijn of weer hier op bezoek zijn. Via mijn oud collega Doris ontmoeten we haar oom en tante die in Nederland wonen en hier een huis hebben. Met Djon maken we een tocht over het eiland. Overal hoor je de zee en giert de wind. Het grootste deel van het eiland is woest en dor op een kleine vallei na. Op kleine terrassen wordt mais en andere groente verbouwd in de regentijd ( 3 maanden per jaar!). Het is geen gemakkelijk leven. Water is zeer schaars op het eiland en zonder water kan je weinig beginnen. Huizen hebben een eigen waterreservoir voor regenwater. In de vissersdorpjes aan de andere kant van het eiland komt een tankwagen die water verkoopt. Ook op de haven merken we dat. We hebben een chipknip waar water op staat om te tanken en ook bij de douche betaal je met je chip per liter.
Djon heeft, zoals veel "buitenlandse" Kaap Verdianen, in de loop van de jaren een huis gebouwd in Mindelo. Ieder keer een stukje en dan wordt het na verloop van tijd een ruim en prettig huis. Plannen om weer hier te wonen, of een gedeelte van het jaar? Het is duidelijk dat velen terugverlangen naar hier.

Het paasweekend brengen we door op Santo Antao, het eiland aan de overkant. We gaan met de ferry, want betrouwbare ankerplekken waar we de boot achter kunnen laten zijn er niet.
Santo Antao heeft een hoge bergketen van vulkanisch gesteente. Daardoor blijven er meer wolken hangen dan op Sao Vicente en is het eiland "groen". Ik denk gelijk aan volle, sappige weiden groen. Hier betekent het dat in de valleien op meerdere plaatsen met veel moeite en zorg iets verbouwd kan worden. Alles handwerk want machines kunnen er niet komen. We maken twee prachtige wandelingen. Wat een mooi eiland om te lopen! Verrassend en afwisselend. We komen door dorpjes die aan een berghelling zijn vastgekleefd, sommigen lang geleden verlaten. Langs steile afdalingen, enorme droge rivierbeddingen (voor die enkele keer dat het regent, want dan gaat het ook gelijk hard) en groene stukjes waar koffie, bananen en suikerriet verbouwd worden. De wandeling aan de kust lopen we over een smal pad op de grens van oersteen en oceaan. Wat een natuurgeweld!
We onmoeten onderweg alleen vriendelijke mensen. In Fountainas hopen we om 10 uur een kop koffie te scoren bij een lokaal winkeltje waar iedereen in en uit loopt. Helaas de "winkel" heeft alleen wijn achter de toonbank. Dat is aan ons niet besteed zo vroeg. Zijn dochter gaat speciaal voor ons een kop Nescafé maken: heerlijk!
We slapen in Ponta del Sol, een vissersdorpje in het noord westen. Het aan wal brengen van de visboten in de hoge golven is een waar spektakel, de vis wordt gelijk schoongemaakt en verhandeld. Iedereen is in Paasstemming en het straatfeest 's avonds is gezellig met muziek, hapjes en dans. Het is opvallend hoe veel jonge mensen er zijn en vaak zelf alweer kinderen hebben. Er wordt heel liefdevol met de kleintjes omgegaan, ook door vrienden of buren. Alles gaat relaxed. Opvallend is ook dat iedereen er zo leuk uitziet, mooie shirts, bijpassende schoenen of accessoires, meisjes met vlechtjes en talloze kraaltjes in de kleuren van hun kleren. Heel verzorgd en vrolijk.
In "de Zwarte Kat" is het goed eten en lekkere live muziek. De (Italiaanse!) uitbaatster heeft zelfs voor jonge mannen gezorgd om met de gasten te dansen. Er zijn zoveel aantrekkelijke jonge blonde vrouwen dat ze aan een jong-oud besje zoals ik niet toekomen, maar het ziet er wel erg leuk uit. Roel laat het dansen liever over aan de lokale mannen, dus ben ik muurbloempje deze avond.
Wij genieten van de sfeer en het "op vakantie" gevoel.

Op Sao Vicente komt zoon Jeroen aan boord om de oversteek naar Brazilië te maken. We verkennen samen de stad, doen inkopen voor een paar weken en de laatste voorbereidingen voor de grote oversteek. Brasil, here we come!

Foto's volgen later als we weer aan land zijn

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com