zondag 14 april 2013

Atlantische oversteek - de evenaar gepasseerd

14 april – middagpositie: 00.14'N 30.35'W – 8e etmaal, 120 mijl
Evenaar: 00.00'N/Z 30.45W 17.00 boordtijd, 20.00 Nederlandse tijd

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de middagpositie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-+2+00+N+29+45+W+-+00+14+N+30+35+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Anouk heeft de reacties op het blog doorgestuurd, die kunnen we via de boordradio zelf niet ophalen. Het is erg leuk om te lezen hoe jullie meelezen en leven, dank jullie wel!

Toch nog een goed etmaal gevaren: 120 mijl! Na de genaker gisteren twee uur de motor aan en zelfs voor het eerst in een week het grootzeil gestreken. De verwachting: 0 wind. Maar.... rond half acht komt er toch weer wat beweging en kan het zeil weer gehesen en uitgerold. De wind trekt nog wat aan en we varen met 4 of 5 en soms zelfs 6 knopen door de nacht. We zien een piepklein maansikkeltje aan het begin van de nacht en een prachtige sterrenhemel. Ieder uur dat we zeilen is meegenomen! Vanmorgen was het weer heerlijk: zonnig, gladde zee, lekkere wind, kortom zoals in onze dromen.

Het gaat gesmeerd. We bereiden ons voor op de evenaar en de komst van Neptunus. Het is natuurlijk maar een lijn op onze zeekaart, maar de klank is magisch. Het maakt de dag anders dan andere dagen, verwachtingsvol.
Het herinnert me aan onze zeilvakanties met de kinderen. Als er bij regen of andere tegenslag iemand bedacht dat Hondje (de knuffel van Anouk) jarig was. Dan kwam er gelijk actie: er werd gebak gehaald, versierd, slingers en cadeautjes gemaakt, gezongen en natuurlijk uitgebreid en feestelijk gegeten. Die dagen hebben een gouden randje.
Tijdens mijn nachtwacht heb ik een aandenken gemaakt voor dit moment. Er staan lekkere hapjes klaar en een paar cadeautjes van vrienden. Voor één keer deze reis wordt het strikte alcoholbeleid opgerekt en staat er champagne in de ijskast. Nog 6 mijl, nog 5........
Neptunus laat nog even voelen dat er met hem niet te spotten valt. 4 mijl voor de evenaar krijgen we twee buien over, de eersten sinds november! Ook flinke windshifts en als we niet uitkijken varen we west in plaats van zuid. De evenaar komt tergend langzaam dichterbij, om ons heen nog dreigende luchten maar we houden vol. Nu valt de wind helemaal weg, nog 1,2 mijl....
Roel is praktisch en start de motor, mijn romantische plan om het helemaal zeilend te doen wordt 1 mijl onderbroken. De evenaar passeren we dobberend op het zeil en Neptunus doopt de bemanning met champagne (en krijgt zelf ook wat) en lekkere hapjes. Op een goede reis!
Voor het eerst in alle zeiljaren varen we op het zuidelijk halfrond. Vandaag merkten we al dat de zon door het noorden draaide in plaats van zuid.
Nog 250 mijl te gaan tot Fernando de Norhonha, wat klinkt dat al dichtbij!

Tot morgen...

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking: