dinsdag 9 april 2013

Atlantische oversteek - dag 3

9 april – middagpositie: 10.54'N 27.27'W etmaal van 148 mijl

klik op deze link en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Rustige dag vandaag. Op een paar vliegende vissen en vogels na geen dier gezien. De zon komt vaker door de wolken en de temperatuur stijgt, maar is nog erg aangenaam. Er komt geleidelijk minder wind en dus zetten we in gelijke mate meer zeil. Een soort omgekeerde striptease: het grootzeil ongereefd en de genua (het grote voorzeil) nog een beetje ingerold tegen het klapperen. Tot nu toe blijven we zo rond de 6 knopen varen. De golven zijn nog zo rond de 2 meter nu en dat blijven ze voorlopig volgens de voorspellingen. Gisteren een stuk voor de wind gezeild, maar om 2 uur vannacht het voorzeil ook over stuurboord gezet. De wind draait wat meer oost en zo kunnen we toch onze koers van 210 graden houden. In de avond waren er grote zwarte wolken en elders dachten we regen te zien, maar ze passeerden allemaal zonder regen of veel wind voor ons. De sterrenhemel was verder prachtig. De Grote Beer verschuift langzaam verder naar het noorden en het Zuiderkruis verschijnt in het zuiden. Op open zee zijn de sterren erg helder, zeker zoals nu als er geen maan is. Dat ze daar vroeger op konden navigeren dwingt zoveel respect af.
Roel en Jeroen rekenen uit dat we al bijna loodrecht onder de zon varen, de zon staat op de 7,5 graad noord. Dus morgen komen we in de buurt.

Wil je zien in welke weer we varen kijk dan op: passageweather.com en het Noord-Atlantisch vierkant selecteren. Deze site gebruiken we voor vertrek als we nog internet hebben om het weer en de golfhoogten te volgen. Nu we op zee zijn sturen we via de boordradio een mail aan een weerstation en die stuurt dan per ommegaande post een mail terug met de wind voorspellingen. Dat doen we iedere dag en maken zo een inschatting van de etmalen die komen.

Bij een Atlantische oversteek had ik altijd gedacht dat we van oost naar west zouden varen, maar wij varen bijna noord – zuid. Mindelo ligt immers op 18 N en 25 W en Fernando de Norhonha op 4 Z en 32 W, dus 22 graden zuidelijk en maar 7 westwaarts.
We lezen nog een stukje, nemen een zeewater douche van 26,5 graad en dan is het tijd voor happy hour.....zwaar leven!

Tot morgen

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen:

  1. Let je even niet op: zijn jullie al aan DE oversteek begonnen! Heel,heel veel succes en plezier met z'n 3-jen. Hartelijke groet, LIA

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja. Voor het naar bed gaan nog snel even kijken of jullie alweer een nieuw bericht geplaatst hebben. Samen zittend in bed lezen we jullie belevenissen. Gr. L/E.

    BeantwoordenVerwijderen