maandag 8 april 2013

Atlantische Oversteek - dag 2

Middagpositie 8 april: 12.48'N 26.13'W

Afgelopen etmaal 145 mijl gevaren. Vannacht zonder kotter omdat de boot aardig lag te rollen en zonder was iets stabieler, maar wel ten koste van snelheid. De nacht was donker, bewolkt en vrijwel geen maan meer. Verder geen bijzonderheden.
Vanmorgen de kotter aan bakboord gezet, het 1xgereefde grootzeil staat aan de andere kant over stuurboord. We varen nu pal voor de wind en houden de snelheid aardig rond de 6 knopen. Dat is fijn. Het schip rolt op de golven afwisselend de ene en andere kant op. Niet erg makkelijk maar het went.
We lezen en kijken uit over zee. Vandaag is het weer bewolkt en de zee heeft een mooie diep blauwe kleur. Het zeewater is rond de 24 graden en de bovenlucht lekker t-shirt temperatuur. Verder is er niet veel te zien, zelfs nog geen dolfijn vandaag.
Het bijzondere van de doldrums zijn de zogenaamde squalls, hevige felle buien met af en toe veel wind. Ideaal om te douchen en om de watertanks bij te vullen, als je tenminste op tijd een deel van de zeilen weghaalt. Squals kunnen tamelijk spontaan ontstaan, zijn niet altijd goed zichtbaar en dan wordt je erdoor overvallen. Oppassen dus! Met spanning wachten we op de eerste squall, want de boot is door het Sahara-zand in combinatie met al het zout erg vies. Een stevige bui zal Tara goed doen.

Op de zeedagen draait het programma rondom de wachten, eten maken en opeten en twee maal bijhouden van het logboek. Vanmorgen een broodje gebakken: lekker om weer bruin brood te eten!
Jullie zouden even om een hoekje moeten kunnen kijken: Roel doet de afwas, maar het water klotst uit de afwasbak en alles wat hij neerzet schuift alle kanten op en dan zichzelf nog vasthouden en toch afwassen. Brood maken gaat ongeveer ook zo.
Hester heeft een usb-stickje met fijne muziek meegegeven (dankjewel Hes!) en dat geeft een lekker Braziliaans sfeertje aan boord. We gaan zo buiten douchen in de kuip: eerst met zout water en naspoelen met zoet om zoet water te sparen. Dan is de dag alweer bijna om.

klik op deze link, en al shet goed is verschijnt dan de kaart met de positie

http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen:

  1. Leuk dat Jeroen met jullie de oversteek maakt.
    Geeft ook rust in het wachtschema. Hopelijk krijgen jullie niet veel windstiltes en is de overtocht in de geplande 10 dagen te doen.
    Behouden vaart en we blijven jullie volgen.
    Binnenkort weer de ALV. De ontwikkelingen met de gemeente lopen nog steeds, maar gaan steeds vastere vormen aannemen. Ik houd jullie op de hoogte.
    Hartelijke groet

    Cocky en Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee hallo daar! Nu is het echt echt! Wat een echte zeebonken zijn jullie nu! Tof dat Jeroen erbij is. Zal ook goed staan op zijn CV. Hopelijk kunnen jullie je gemiddelde van 6 kn. Blijven volhouden. Dan schiet het toch lekker op. Wij zijn ook een beetje aan het voorbereiden voor onze komende bootmaanden. 2e week van mei gaan we onze boot van de kant tillen in kroatiƫ. Errug veel zin in natuurlijk. Ik ben bezig met het haken van een fruitmand. Hoop dat ik de curves maak en het haaknet goede schuilplaats gaat bieden. Zijn jullie daar ook aan het vissen? En zo ja, goeie vangst? Dikke xxxx, rob en anja

    BeantwoordenVerwijderen