donderdag 11 april 2013

Atlantische oversteek - Halverwege!

11 april – middagpositie: 6.12'N 28.45'W – etmaal van 140 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-fen&MS=bm&DU=nm

We hebben 710 mijl afgelegd sinds ons vertrek en zijn daarmee na 5 dagen in afstand ruim over de helft. We zijn heel tevreden over de dagafstanden, maar we weten ook dat de doldrums - de gebieden met weinig wind - nog moeten komen. Twee nachten geleden zag ik met het bijwerken van het logboek dat we nog ongeveer 7 dagen te gaan hadden en de moed zakte mij even in de schoenen: 7 dagen nog in deze schommelende wereld. En toch: het went. De dagen lopen in elkaar over, veel tijd om te lezen tussen de klusjes door. Het is fijn uit te kijken over de lege zee die iedere dag anders is en 's nachts de sterren te bewonderen. Jeroen had zelfs een opwindende nachtwacht: op de plotter kwam een vrachtschip voorbij. Het was zo'n donkere nacht dat het schip zelf met het blote oog niet te zien was.

Aan boord is de sfeer relaxed en prettig. Jeroen heeft de hengels tevoorschijn gehaald, ik heb een broodje gebakken, Roel leest en prutst wat aan de boot. Het is nu echt warm en vochtig aan het worden en afgelopen nacht heb ik voor het eerst in t-shirt en shorts mijn nachtwacht gedaan. Overdag komen we niet verder dan een zwembroek. De zeewater temperatuur is 28,6 graden, maar we gaan te hard om te zwemmen. We koelen onszelf met putsen zeewater en spoelen af met wat zoet water. Voor de oversteek van maximaal 2 weken en een weekje Fernando de Noronha hebben we 500 liter water bij ons en na 5 dagen is er zo'n 120 liter water gebruikt. Dat gaat dus wel goed. Het water uit de tanks moet gekookt worden voordat we het drinken en daarnaast gebruiken we ook nog mineraalwater (80 liter bij vertrek) en een flinke verzameling blikken en pakken. Alles is beperkt maar lijkt ruim voldoende voor de reis. Alleen het fruit is bij deze temperatuur snel rijp en daar is de bodem van de voorraad in zicht.

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking:

  1. ook jullie tijd zal nu ook wel veranderen nu jullie zo lekker naar de overkant bewegen?. ingrid vd linden

    BeantwoordenVerwijderen