woensdag 17 april 2013

Atlantische oversteek - dag 10

16 april – middagpositie: 03.35'Z 32.22'W – 10e etmaal, 137 mijl
Aankomst Fernando 15.15 uur boordtijd 18.15 Nederlandse tijd 03.50'Z 32.24'W
totaal gevaren 1371 mijl in 239 uur waarvan ongeveer 33 motoruren

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de ankerpositie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+6+12+N+28+45+W+-+4+00+N+29+32+W+-+2+00+N+29+45+W+-+00+14+N+30+35+W+-+1+31+S+31+18+W+-+3+50+S+32+24+W+-fen&MS=bm&DU=nm

Er zat nog wat venijn in de laatste nacht. Niet zozeer in zwaar weer maar in de combinatie regen, warmte en wisselende wind. We varen een regengebied in wat uren duurt. De goede kant daarvan: de boot knapt er enorm van op en de zeilen zijn mooi schoongespoeld. De andere kant: alle ramen moeten dicht en het zeil hijsen/koers bijstellen/motor starten levert steeds een nat pak op. Het makkelijkst is dit alleen met reddingsvest aan te doen, koud is het namelijk in de verste verte niet. Slapen voelt als in een natte plastic zak liggen, het is overal benauwd en zo vochtig dat de druppels aan de binnenkant van de luiken naar beneden vallen.
Goed, dat gezegd hebbende valt het ook wel weer mee, het wordt namelijk vanzelf ochtend. Het weer klaart op, de zon komt door. We varen een aantal uren met motor en grootzeil. Net als Roel alle zeilen naar beneden heeft komt er om 11 uur weer wind en zeilen we toch de laatste uren naar Fernando.
Douchen, haren wassen, bijboot opblazen, anker klaarmaken, opruimen, want we zien de puntjes van de Pico de Fernando aan de horizon.
Misschien wel een van de leukste momenten van het lange afstand zeilen, de voldoening om de bestemming aan de horizon te zien opdoemen.
Jan van Gent achtigen (hier vast Juan de Olinda's) komen ons als eersten begroeten, bij het eiland zien we grote zwarte vogels met lange poten: fregatvogels??, kleine zwarte sterntjes en de eerste insekten in 10 dagen. We zijn er, het ziet er groen uit, we zijn benieuwd. Het eiland ziet er grotere uit dan verwacht.

Om 15.15 laten we het anker vallen in mooi helder water. Even opruimen en wat drinken, de bijboot ligt al in het water en dan naar de kant. Eerst inklaren, bank, bar en bakker en dan kijken we wel. Even rustig aan en genieten van het aankomen. Ik verheug mij op een terrasje, een glaasje wijn en vaste wal.

Tot over een paar dagen met het eerste verslag van Fernando de Norhonha.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

5 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd. Prachtige prestatie.
    Zoveel tijd besteed aan voorbereiding.
    Nu vast veel voldoening en een heerlijk gevoel.
    Bereikt wat jullie jaren geleden al wilden gaan doen. Geniet van alles wat je tegenkomt.
    Veel plezier en groeten van, L/E.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Proficiat. Uit jullie verslagen valt te lezen dat het een herenreis is geweest, hetgeen niet wegneemt dat het een prestatie is. Nu genieten van de vaste grond onder jullie voeten en een goed glas wijn.
      Wij blijven jullie volgen.
      Hartelijke groet van Cocky en Rob

      Verwijderen
  2. Beste lui, hartelijk gefeliciteerd! Een fantastische prestatie. Dat moet een geweldig gevoel geven na al die jaren op het water en alle voorbereidingen voor jullie grote trip. Een oceaan oversteken; de evenaar passeren; Neptunus aan boord; de doldrums door; squalls om je heen... Dat zijn toch dingen die je in de Waterkampioen en Zeilen leest... Moet super zijn om dat met je eigen boot en met elkaar te beleven! Goeie vaart en ik blijf jullie verhalen volgen. Tjer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fantastisch gedaan!! Wat een kick voor jullie en wij zijn blij dat jullie veilig en heelhuids de oversteek hebben gemaakt!! We gaan over jullie opscheppen: een stoer verhaal en we hoeven niks uit de duim te zuigen....
    Ga lekker genieten daar aan de overkant! We zijn hartstikke benieuwd naar jullie nieuwe verhalen! Hele dikke xxx van rob en anja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super hoor, geweldige ervaring, had heel graag dagje met jullie mee willen 'beleven'! Leuk om te lezen.
    Veel plezier aan de 'overkant'
    groeten, tot mails, LIA

    BeantwoordenVerwijderen