woensdag 10 april 2013

Atlantische oversteek - dag 4

10 april – middagpositie: 8.29'N 28.11'W etmaal van 155 mijl

klik op deze link, en als het goed is verschijnt dan de kaart met de positie
http://www.gcmap.com/mapui?P=vxe+-+15+05+N+25+40+W+-+12+48+N+26+13+W+-+10+54+N+27+27+W+-+08+29+N+28+11+W&MS=bm&DU=nm

Een nog rustiger dag vandaag. De wind neemt af, meer zeil hebben we niet, maar gelukkig nemen ook de golven af, waardoor we de snelheid redelijk weten te handhaven. Bewolkt, de zon loodrecht boven ons, maar de temperatuur blijft aangenaam. Wel zijn de truien en lange broeken voor 's nachts nu naar de kast verhuisd. Opmerkelijk is dat de watertemperatuur iedere dag een graad toeneemt. Spoelen met zeewater begint al op een warme douche te lijken.
We lijken wat meer in een ritme te komen, ook omdat het schip minder beweegt en ieder heeft zo zijn eigen bezigheden. Er wordt veel gelezen, uitgebreid gekookt, gefotografeerd, wat met pc, zender en de nieuwe satelliet-telefoon gespeeld, gepraat etc.
Zoals altijd gaat er ook het een een ander stuk en dat wordt weer gemaakt. Een simpel iets als een lampje van het kompas wat de geest geeft, loopt uit op een mini-project. Want het is wel nodig daarvoor een nieuwe draad te trekken. En dat op een boot die geen seconde stilligt en waar iedere duizendste golf opeens twee keer zo hoog is als zijn broertjes en zusjes. Oorzaak van dit alles, zout water wat ondanks vulkaniserend tape toch in een verbinding is gekomen en en passant ook de eerste halve meter kabel heeft aangetast. Het zoveelste voorbeeld van de effecten van zout, zon en beweging.

Keerzijde van de bewolking is dat de zonne-panelen onvoldoende opleveren en we dus bijna iedere dag de motor een uurtje moeten laten draaien om stroom op te wekken. Een onderbreking van het geluid van Tara die door de golven klieft. Andersom levert het weer warm water voor de afwas. Komt er in Brazilie dan toch zo'n windgenerator achterop?

Tot morgen!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 opmerking:

  1. Ik volg jullie natuurlijk dagelijks! Heel interessant. Als je de middagpositie in dit formaat in het zoekveld van maps.google.com plakt: 8° 29', -28° 11' , dan heb je nog meer overzicht dan in gcmap.com. Goede vaart! Hans
    P.s.: en wie gaat de Neptunus baard omdoen? Benieuwd naar Roel's doopnaam.

    BeantwoordenVerwijderen