maandag 25 juni 2018

Dag 10 goede wind, koud en grijs 25 juni

Middagpositie 25 juni: 51º14' Noord 169º08' Oost, etmaal van 137 mijl op het log en 104 mijl dichterbij ons doel, nog 309 mijl naar Kiska, watertemperatuur 7,2ºC.

Een goede nacht en veel tussendoor geslapen met de timer ernaast om tussendoor uit te kijken. Er blijft veel wind 5 beaufort uit NNE en een bokkige golf, maar om 11 uur ontreven we het grootzeil van 3 naar 2 reven. We lopen nu weer rond de 6 knopen en komen dan beter uit om in daglicht Kiska aan te lopen over ruim 2 dagen. Af en toe bonken we in een golf, maar de snelheid geeft de doorslag. Vandaag 3 vrachtschepen om ons heen. De Navios Apollon 1 passeert ons op 1,5 mijl afstand, hij is op weg naar Vancouver. Het is goed om te weten dat ze er nog zijn en er een noodzaak is tot wacht lopen. Het blijft wel vreemd om zoveel schepen te zien op een zo afgelegen plek. De schepen volgen net als vliegtuigen de grootcircel-routes en dat maakt duidelijk dat een kaart een ernstige vertekening geeft van de werkelijkheid. We hebben schepen gezien die van Singapore onderweg waren naar Panama en dit is de kortste route!
We varen zo'n 60 graden aan de wind met een helling van 15 tot 20 graden naar stuurboord. Goed weer om te lezen, maar iets doen kost moeite. Gelukkig zijn er vrijwel geen problemen, dus kunnen we ook ontspannen. Roel is al een paar dagen bezig om de SSB-radio weer te kunnen gebruiken voor het opvragen van weerberichten en sailmail. De afgelopen week deden we het via een verbinding met de satelliet telefoon, dat werkt ook, maar is een gedoe omdat we buiten moeten zitten. We komen nu weer in het bereik van het walstation in Honolulu en als we via de radio kunnen zenden gaat dat veel makkelijker.

Het weer is grijs en fris, maar geen mist gelukkig. Omdat we zoveel kunnen zeilen is het nu ook makkelijker om de kachel langer aan te hebben, we hebben meer dan genoeg diesel! Een van onze vrienden uit Tannowa mailde dat we donderdag een hoge druk gebied krijgen als we in Kiska zijn, misschien zelfs wel wat zon?!


Wordt vervolgd.....

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

2 opmerkingen: