woensdag 20 juni 2018

Dag 5 Stralend weer, halve wind 20 juni

Middagpositie 20 juni: 46º46' Noord 156º42' Oost, etmaal van 141 mijl op het log en 139 mijl dichterbij ons doel, nog 720 mijl te gaan. De watertemperatuur 6 ºC.

Het wordt saai om te lezen misschien, weer een prachtige zeildag dit keer zonder enige bewolking met stralende zon. Sinds ik 18 juni gehesen heb, hebben we de zeilen nauwelijks aan hoeven passen.
Iedere avond om acht uur hebben we een SSB-radio netje met de zeilers om ons heen. We zijn met 7 boten onderweg en nog 1 in Hakodate met onderhoudsproblemen. We proberen posities uit te wisslen en van 'onze man in Hakodate' krijgen we recente informatie. Het is leuk om iedereen te volgen, één boot zit maar zo'n 40 mijl bij ons vandaan. Twee van de zeven hebben een andere route gekozen, vanuit Tokyo naar het oosten en dan veel later direct naar Dutch Harbor in het noorden. Een traject wat rond de 30 dagen duurt. De eerste vertrekker met die route heeft een zware tropische storm over zich heen gekregen, de tweede vertrekker krijgt een vegelijkbaar scenario de komende dagen. Ons traject staat bekend als korter maar met veel mist, kou, scheepvaart en mogelijk fronten uit Siberië en uit de Zee van Japan. Wij hebben voor deze route gekozen omdat we met een oversteek van 10 tot 12 dagen veel meer grip hebben op hoe het weer is, daarna hoppen we van eiland naar eiland in gusntig weer. Dit jaar zijn er uitzonderlijk veel vroege tropische stormen geweest langs de oostkust van Japan. Ook de route van de kern is anders dan 'gewoon' ze komen veel noordelijker. Toen we in Muroran lagen kwam er een voorbij, vlak voor vertrek uit Kushiro ontstonden er twee ten zuiden van Japan. Eén daarvan is "opgelost", de andere is gepromoveerd tot tropische storm en heeft de naam ''Gaemi'' gekregen. Gaemi beweegt zich eerst langzaam naar het noorden, maar eenmaal uit de tropische sferen wordt ze een lage drukgebied en komt snel noordoostelijker. Wij verwachten het lage druk gebied in de nacht van donderdag op vrijdag, met wind tussen 6 en 7 beaufort halve wind. Tot die tijd hebben we dit weer, dus we genieten zolang het kan, want het is uitzonderlijk om op dit traject zulk kalm weer te treffen. Als de depressie voorbij is lijkt het erop dat we zuidwestenwind krijgen, alweer een goede hoek voor de laatste paar honderd mijl tot de Aleoeten.

Wordt vervolgd!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten